Kemal Kılıçdaroğlu muhtarlara seslendi: Osmanlı'yı çok övüyoruz, övmeliyiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, muhtarlara seslenerek, "Osmanlı'yı çok övüyoruz değil mi? Övüyoruz, övmeliyiz" dedi.

DHA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Maltepe Belediyesi Küçükyalı Kültür Merkezi'nde muhtarlarla bir araya geldi.

Burada konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, "Önce şu konuda görüş birliği içinde olmamız lazım. Bir, demokrasiyi istiyor muyuz? İki, güçlü bir Türkiye istiyor muyuz? Üç, güçlü bir Türkiye nasıl olur? Demokrasisi güçlü değilse Türkiye güçlü olmaz. Hukukun üstünlüğü yoksa güçlü Türkiye olmaz. İnsan hakları olmazsa güçlü Türkiye olmaz. Düşünce özgürlüğü yoksa güçlü Türkiye olmaz. Ekonomisi güçlü olmazsa güçlü Türkiye olmaz. Lafla güçlü Türkiye olmuyor" dedi.

'OSMANLI'YI ÇOK ÖVÜYORUZ, ÖVMELİYİZ'

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Osmanlı'yı çok övüyoruz değil mi? Övüyoruz, övmeliyiz. Sonuç; devasa bir imparatorluk yıkıldı. Neden yıkıldı? İstanbul'u aldık, dünyaya hakim olduk, Akdeniz'i bir Osmanlı gölü haline getirdik. Nasıl oldu da bu devasa imparatorluk yıkıldı? Nasıl oldu? Bir muhtar arkadaşımız söyledi Çanakkale 1915 yedi düvele karşı mücadele ettik. Çanakkale geçilmez, bir tarih yazdık. Her karış toprağında yüzlerce şehidimiz var. İzin vermedik. Sonra ne oldu? Hiçbir kurşun atmadan bütün o gemiler Marmara'ya geldiler. İstanbul'da demirledi. Hepsi tek kurşun atmadan. Bunu düşünüyor muyuz? Düşünmüyoruz. Asıl düşünmemiz gereken nokta budur. Yeni Cumhuriyeti kurarken millet kavramı en güçlü hangi belgenin içinde yer almıştır. Amasya Tamimi'nde. Osmanlı'da millet yoktu, millet kavramı da yoktu. Amasya Tamimi'nde ne diyor; 'Milletin istiklalini milletin azim ve kararı kurtacaktır'. Bir adam mı vardı? Tek adam mı vardı Amasya Tamimi'nin yazılmasında? Hayır. Sonra ne oldu Erzurum'a gidildi. Erzurum'da tek adam mı vardı? Hayır. Adı üstünde Erzurum Kongresi. Sivas'a gelelim tek adam mı vardı? Hayır. 23 Nisan 1920 Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni kurduk. Tek adamı mı vardı? Hayır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin önemi nedir? Türkiye Büyük Millet Meclisi dünyada örneği olmayan bir destanın altına imza atan meclistir. Milli Kurtuluş Savaşı'nı yöneten meclistir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Kırbıs Barış Harekatı'nı yöneten meclistir. Türkiye Büyük Millet Meclisi 15 Temmuz darbe girişimini bombalar altında sabaha kadar mücadele ederek savuşturan, püskürten meclistir. Türkiye Büyük Millet Meclisi bu nedenle Gazi Meclis ünvanını almıştır. Dünyada tektir. Şimdi bu meclisin bazı yetkilerini elinden alıyoruz. Kime veriyoruz yetkileri, meclisten alıyoruz bir kişiye veriyoruz. 'Evet' ve 'Hayır' da ne getircek bunu öğrenmek istiyoruz.Milli mücadeleyi yöneten, Cumhuriyeti ilan eden bu Meclis'ten yetkileri alıp bir kişiye verelim mi? Asıl mesele budur. 'Yetkiler alınsın, bu meclisin işi yok, hatta meclisi bile kapatalım' diyenler varsa gidip 'Evet' oyunun altına mühürlerini bassınlar. Vebal onlara aittir. Bu meclis Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu, bu meclis Gazi Meclis'tir, bu meclis milli iradeyi temsil ediyor deniyorsa gidecekler 'Hayır' oyunu kullanacaklar. Bu kadar basit. Öyle uzun uzun laflara da gerek yok bu kadar basit."

'DEMOKRATİK SİSTEMİMİZİN 141 YILLIK GEÇMİŞİ VAR'

Kılıçdaroğlu, "Bugünkü sistemimiz, parlamenter demokratik sistemimizin 141 yıllık geçmişi vardır. Bir tecrübemiz var. Bunun yanlışı, eksiği var mıdır? Var. Neden milli irade Meclis'e tam yansımıyor? Ne demek bu; bir parti yüzde 9 oy alırsa onun temsilcisi mecliste yok. Ancak yüzde 10 barajını aşması lazım. Dünyada böyle bir örneği yoktur. Biz bunun kaldırılmasını istiyoruz. Milli irade Meclis'e tam yansımalı. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı da meclise gelmeli. O da çıksın kürsüye" ifadesini kullandı.

'OSMANLI'DA BİLE YOK'

"Demokrasinin güçlenmesi gerektiğini" belirten Kılıçdaroğlu, "Kişiye bağlı sistem olmaz. Osmanlı'da bile böyle bir sistem yok. Dünyanın hiçbir ülkesinde de yok. Bütün yetkilere sahip olan bir kişi olamaz. Çünkü o kişi hata yaptığı zaman telafi edecek makam yoktur. Hatanın tamamını vatandaş çeker. Yargıyı alalım. Hakim karar verir. O kararın yanlış olduğunu düşünüyorsanız bir üst mahkemeye gidersiniz. Bu yanlıştır diye. Yetmez Yargıtay'a gidersiniz, yetmez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidersiniz. Şimdi bir kişi karar verecek nereye itiraz edeceksiniz siz? Buyurun 'Muhtarlıkları kaldırdım'. Nereye itiraz edeceksiniz? Hiçbir yere. Denetimsiz bir sistem olur mu?" diye konuştu.

'DARBE HUKUKUNU DEĞİŞTİRELİM'

"12 Eylül Anayası değişmeli mi? Elbette değişmeli. Biz bunu söyledik" diyen Kılıçdaroğlu, "60 madde üzerinde 4 parti anlaştı, çıkmadı. 60 madde az buz değil. Rahmetli Ecevit zaten 35 maddesini daha değiştirmişti. Biz de söyledik. Sayın Davutoğlu, Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı'na söyledim. Darbe hukukunu değiştirelim. Darbecilerin yaptığı demokrasiye aykırı bütün kuralları değiştirelim. Yeni, modern, çağdaş bir Anayasa yapalım. El birliğiyle yapalım. Biz her türlü katkıyı vermeye hazırız. Ben de demokrasiyi istiyorum. Onlar da demokrasiyi istiyorlarsa buyurun gelin Anayasa'yı değiştirelim" dedi.