KCK'den Kerkük açıklaması: Kürt halkı mutlaka Kerkük'e dönmeli

KCK, Kerkük'e dönük operasyonlarla ilgili yazılı açıklama yaparak "Kürt halkı mutlaka Kerkük’e dönmeli, hiçbir siyasi güç ve Irak devleti de buna engel olmamalıdır" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, Kerkük başta olmak üzere Irak Kürdistan'da yaşanan gelişmelere ilişkin bir açıklama yaptı.

ANF'nin haberine göre, yapılan açıklamada, “Ortadoğu merkezli süren Üçüncü Dünya Savaşında yeni güç dengelerinin ve statükonun belirleneceği bir aşamaya varılmıştır. Bu nedenle Kürt karşıtı güçler Kürtlerin yeni dengelerde etkili yer almaması ve statüler kazanmaması için saldırılarını artırmış bulunuyorlar” denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kerkük’te ve Şengal’de sorunları diyalog yoluyla çözmek yerine askeri güç kullanarak çözme yaklaşımını kınıyor, Özgürlük Hareketi olarak halkımıza yönelik bu tür saldırgan tutumları kabul etmeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.

Şengal içinde ve çevresinde YBŞ ve HPG gerillalarının çatışmamak için daha önce KDP'ye bıraktığı yerler de hiçbir direniş gösterilmeden Haşdi Şabi güçlerine terk edilmiştir. KDP, tüm bu adımlar atılırken Kürt halkının öz savunma gücü olan gerillalar ve Özgürlük Hareketimizle hiçbir görüşme ve diyalog içinde olunmamıştır.

'KÜRTLER KERKÜK'E DÖNMELİ'

Kerkük sorunu da demokratik ulus anlayışı ve özerklikle çözülebilecek bir sorundur. Kerkük; Kürt, Arap ve Türkmenlerin yaşadığı bir şehirdir. Kerkük şunlara, bunlara aittir demeden Demokratik Ulus ve halkların kardeşliği temelinde özerk demokratik bir sistemle tüm Irak ve Başurê Kurdîstan için model olabilir. Kerkük, çatışma değil de barış ve istikrar etkeni olacaksa en iyi model budur.

Kerkük’e Irak ve Haşdi Şabi’nin saldırılarıyla birlikte önemli bir Kürt nüfusu şehri terk etmeye zorlanmıştır. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Kürt halkı mutlaka Kerkük’e dönmeli, hiçbir siyasi güç ve Irak devleti de buna engel olmamalıdır. Kerkük’ü Kürtsüzleştirme politikası yürütülürse, bu, sürekli gerilim ve çatışma anlamına gelir. Bu da Kürtler dahil hiçbir halkın ve siyasi gücün hayrına olmayacaktır.

Kürt Özgürlük Hareketi olarak Kürt halkının Kerkük’te Arap, Türkmen ve Süryani halkıyla birlikte kardeşçe özgür ve özerk olarak yaşamasından yanayız. Her zaman Kürt halkının ve Kerkük halkının böyle bir yaşama kavuşması için çaba göstereceğiz ve bu konuda üstümüze düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Kerkük’ün Kürtsüzleştirilmek istenmesi hiçbir zaman kabul edilmeyecektir."