Kaş'taki kıyı yağmasına yargı dur dedi!

Kaş'ta dünyaca ünlü Kaputaş Plajı ve Çukurbağ Yarımadasında AKP'li belediyenin uyguladığı yapılaşmalara mahkeme geçici yürütmeyi durdurma kararı verdi...

Yusuf Yavuz

Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan doğal sit alanına AKP'li belediye tarafından doğal doku ve kıyı tahrip edilerek yapılan mesire yeri ile dünyaca ünlü Kaputaş plajındaki yapılaşmaya karşı açılan davalara bakan mahkeme, iki girişim için de geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kaş Belediyesi'nin her iki alanın da doğal sit özelliğine dikkat etmeden oldu bittiyle hareket ettiğini öne süren davanın avukatı Tuncay Koç, uygulamaları onaylayan koruma kurulunun da siyasi baskılara maruz bırakıldığını düşündüğünü dile getirdi.

Bozulmamış doğal ve tarihi dokusuyla Türkiye'nin dünyaca ünlü tatil cennetlerinden biri olan Kaş'ta son geçtiğimiz yaz AKP'li belediye tarafından yapımına başlanan mesire yeri tepkilere neden olmuştu. Doğal sit alanı statüsündeki Çukurbağ Yarımadası İnceboğaz Mevkii'nde denize sıfır konumdaki arazideki doğal bitki örtüsü sökülerek yerine palmiyeler dikildi. Ayrıca kıyıdaki doğal kayalıklar iş makinalarıyla kırıldı, teraslanan alanlara çim ekildi. Mülkiyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ait olan araziyi kiralayan belediye 'halkın ihtiyacı'nı gerekçe göstererek 'C Tipi Mesire Yeri' yapımına başladı.

BELEDİYENİN REVİZYON PLANINI KORUMA KURULU ONAYLADI
Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, AKP'li Kaş Belediyesi tarafından hazırlanan mesire yeriyle ilgili revizyon planına 22 Mayıs 2015 tarihinde onay verdi. Ancak uygulanan projeyle ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin alınmadığını öne süren Kaş'taki demokratik kitle örgütleri, uygulamanın ayrıca kıyı kenar çizgisini ihlal ettiği gerekçesiyle girişimi yargıya taşıdı.

KAPUTAŞ'A İŞ MAKİNALARI GİRDİ, GİRİŞİM YARGIYA TAŞINDI
Bununla da yetinmeyen belediye, dünyaca ünlü Kaputaş Plajına iş makinalarını sokarak kafeterya, tuvalet ve soyunma kabinleri yerleştirdi. Türkiye'nin tanıtım filmlerinde kullanılan mekanlardan biri olan Kaputaş Plajının ünlü turkuvaz rengi ve altın sarısı kumları, plastik şezlonglar ve küresel markaların şemsiyeleri arasında kaybolurken, girişim yerli yabancı pek çok tatilcinin tepkisini çekerken, söz konusu uygulamalara izin veren kararların iptali için de dava açıldı.

MAHKEME GEÇİCİ DURDURMA KARARI VERDİ
Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ile 12 yurttaşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı açtığı her iki davayı gören Antalya 4. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemlerin uygulanması durumunda telafisi imkansız zararlar doğabileceği gerekçesiyle davalı idarenin savunması alınıncaya kadar geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

'KURULUN SİYASİ BASKIYA MARUZ BIRAKILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM'
İnceboğaz ve Kaputaş plajıyla ilgili Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararlarının şimdilik durdurulduğunu söyleyen davanın avukatı Tuncay Koç, "Bu alanlarla ilgili işlem yapan Kaş Belediye Başkanlığı, alanların doğal sit özelliklerine hiç dikkat etmeden,  ilgili uygulama imar planları olmadan bir oldu bittiyle hareket etmiştir. Dünyaca ünlü Kaputaş plajına iş makinası sokmak hangi mantıkla açıklanabilir belli değil. Bu kararları alan koruma kurulunun da yanlış yönlendirildiğini ya da siyasi baskıya maruz bırakıldığını düşünüyorum" diye konuştu.

'YENİ İMAR PLANI BAŞKA PLANLAR OLDUĞUNU GÖSTERİYOR'
Mahkemenin verdiği geçici kararlar sevindirici olduğunu dile getiren Koç, "Kaş'ın bu nadide alanlarının korunması gerekmektedir. Kaş'la ilgili bir yerlerde başka planlar yapıldığından korkuyorum. Yeni yapılan imar planı da bunu gösteriyor" dedi.