Karşılıksız çek cenneti!

Ege Bölgesi’nde tarım üreticisi çiftçiler karşılıksız çek mağduru. Yıl boyunca bakıp yetiştirdiği üzüm ve diğer ürünleri, çek karşılığı dolandırıcılara kaptıran çiftçiler, paralarını tahsil edememekten şikâyetçi.

Ahmet Çınar

Ege Bölgesi’nin farklı kentlerinde üzüm başta olmak üzere çeşitli tarım ürünleri yetiştiren çiftçilerin karşılıksız çek mağduru olduğu ortaya çıktı. Yıl boyunca bakıp yetiştirdikleri tarım ürünlerini, çek karşılığı teslim eden çiftçiler, çekler karşılıksız çıkınca mağdur oluyor.

Bankaların çek defterlerini ölçüsüzce vermesi, bankaların sorumluluğunun 1000 lirayla sınırlı olması ve çeklerde bir üst limit olmaması gibi nedenlerle, çek dolandırıcıları özellikle Ege’deki çiftçileri hedef seçti.

KARŞILIKSIZ ÇEKTE ARTIŞ

Manisa, Aydın, Muğla’nın çeşitli ilçelerinde geçimini tarımla sağlayan çiftçiler, son aylarda çek dolandırıcıları tarafından mağdur edildi.

Bankalar Birliği rakamlarına göre 2013 yılında karşılıksız çıkan çek sayısı 747.000 adet, tutarı 18 milyar lira, 2014 yılında karşılıksız çıkan çek sayısı 673.000 adet, tutarı 20 milyar lira, 2015’in ilk üç ayında karşılıksız çıkan çek sayısı 173.000 adet, tutarı 7,5 milyar lira olduğu öğrenildi.

AKP KARŞILIKSIZ ÇEKE HAPSİ KALDIRDI

Piyasada para yerine çeklerin dolaştığını, finansman sorununun çeklerle aşılmaya çalışıldığını belirten CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, “Elden ele dolaşan 10.000 liralık bir çekle, en az 50.000 liralık ticaret hacmi yaratıldığı düşünüldüğünde, karşılıksız çeklerin verdiği zararın maliyeti 40 katrilyonu bulmaktadır. Bu kadar çok çekin karşılıksız çıkmasının nedeni ise hapis cezasının kaldırılmasıdır” dedi.

Ören, çek kanununda değişiklik yapılması için verilen değişiklik teklifinin ise AKP tarafından gündeme alınmadığını sözlerine ekledi.