'Karavana kışlada pişer' geleneğini AKP değiştirdi, zehirlenmelere giden yol özelleştirmeyle açıldı!

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 93 yıllık geleneği olan "Karavana kışlada pişer" kuralı, 24 Mayıs 2007'de AKP tarafından "askerler bilimsel anlayışla beslensin" bahanesiyle değiştirildi. Özel yemek şirketleri devreye girdi ve 10 yıl sonra zehirlenmeler gündeme geldi. İşte o kuralın değiştirilmesinin öyküsü...

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en köklü geleneklerinden biri olan "Karavana kışlada pişer" geleneği, AKP tarafından 24 Mayıs 2007'de kabul edilen yasayla değişti. Asker karavanası özelleştirildi, yemek işi ticari şirketlere verildi.

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre, tasarıyı hazırlayan ve TBMM'de savunan dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, düzenlemenin gerekçesini, “Askerin beslenmesi, bilimsel bir anlayışla günümüz koşullarına uyarlanıyor. TSK'nin en önemli varlığı olan insan gücü, sağlıklı ve gelişmiş bir beden yapısına sahip olmayı gerektirir. Bu yapıyı korumak da dengeli ve yeterli beslenme ile mümkündür” diye açıkladı.

GELENEK DEĞİŞTİ, ÖZEL SEKTÖR DEVREYE GİRDİ

Yasa kabul edilince, o yıldan itibaren askeri birliklerde yemeği özel sektör şirketleri çıkarmaya başladı. Bu düzenleme için yasanın 5'inci maddesi, “Kazandan beslenecek personel için; yemek hazırlama, pişirme, dağıtım ve temizlik gibi yemek öncesi ve sonrasına yönelik mal ve hizmetlerden bir kısmı veya tamamı satın alınabilir” şeklinde değiştirildi.

2 BİN 347 ASKER ZEHİRLENDİ

Ancak 93 yıllık kuralı değiştirmek için verilen, “bilimsel esaslara göre beslenme, sağlıklı ve daha gelişmiş bir bedene sahip olma” gibi vaadler, vaat olmakla kaldı. Değişiklik 10 yıl sonra zehirlenme vakaların yaşanmasına yol açtı. Ayrıca kışlalarda pişirilen yemekle ilgili hijyen şartlarından uzaklaşıldığı, kâr hırsıyla tüketim süresi dolmuş gıdaların kullanıldığı iddiaları gündeme geldi. Denetim de yetersiz kalınca son beş ayda başta Manisa olmak üzere Van, Isparta, Diyarbakır, Kastamonu ve Kuzey Kıbrıs'taki kışlalarda toplam 2 bin 347 asker yedikleri yemekten zehirlendi. İki asker, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. 

MANİSA'DAKİ YEMEĞİ ÇIKARAN ŞİRKET DÖRT YILDA 70 KAT BÜYÜDÜ

Askerlerin bir ayda dört kez zehirlendiği Manisa'daki birliklerin yemeğini Rota Yemek Şirketi çıkarıyor. Bu şirket 2013'te 100 bin lira sermayeyle Diyarbakır'da kuruldu. Aynı yıl Ova Toplu Yemek Üretim şirketiyle birleşti. Bu tarihten sonra, ağırlıkla askeri tesisler ve kamu kurumlarından aldığı ihalelerle hızla büyüdü. Sermayesine kuruluşundan iki yıl sonra, yani 2015'te 5 milyon liraya yükseltti. Rota Yemekçilik, bu sermaye artırımını gerçekleştirdiği yıl, Maliye Bakanlığı verilerine göre kamu kurumlarından 10.9 milyon liralık yemek hazırlama ve dağıtım ihalesi aldı. Firma, hızlı büyümesini son iki yılda da sürdürdü ve bu yılın 26 Nisan'ında sermayesini 7 milyon liraya çıkararak, dört yılda 70 katlık bir büyümeye imza attı.