Karar yazarından Erdoğan'a: Bugün dillere düşer, yarın akılları kemirir böyle cümleler

Karar gazetesi yazarı Hakan Albayrak, 'Mezkûr ifadelerin maksadını aşan ifadeler olduğunu görmeyecek kadar da aciz değil çoğumuz' diyerek Erdoğan’ın 'İslam'da güncelleme' açıklamasına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İslam’ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar” sözleri AKP’li yazarlar arasında da tartışmalara neden oldu.

Karar gazetesi yazarı Hakan Albayrak, “Mezkûr ifadelerin maksadını aşan ifadeler olduğunu görmeyecek kadar da aciz değil çoğumuz” diyerek Erdoğan’ın açıklamasına tepki gösterirken, şu ifadeleri kullandı:

“Erdoğan, şaşkınlığa ve rahatsızlığa yol açan o ifadelerine 'Allah’ın, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de bize açıkça ifade ettiği hükümler, yani naslar asla değişmemiştir, değişmeyecektir… Ama bunlardan hareketle yapılan içtihatlar, geliştirilen kurallar ve bunların uygulamadaki karşılıkları elbette zamana, şartlara, imkanlara göre değişecektir' diyerek açıklık getirmekle çok iyi etti, Allah razı olsun. Keşke maksadını aşan ifadeleri için pişmanlık bildirmekten ve onların yok sayılmasını istemekten de geri durmasaydı.

Erdoğan’ın söylediği her şeyi sorgusuz sualsiz tekrar eden bir kitle var. 'Siz İslam’ı 14 asır, 15 asır öncesi hükümleri ile kalkıp da bugün uygulayamazsınız' gibi ‘ucu açık’ -hem de Kemalizm’e kadar götürecek denli ucu açık- bir cümleyi o kitleye mal etmekten, o kitleyi İslam hakkında böyle özensizce konuşmaya sevk etmekten Allah’a sığınmak lazım. Bugün dillere düşer, yarın akılları kemirir böyle cümleler.

'IŞİD'in takip ettiği çizgi için 'kabul edilebilirliği yoktur' diyen, gençleri 'vahşet sempatizanı olamayız' diye uyaran, tehlikeli marjinalleşmelere karşı emniyet supabı vazifesi gören Nureddin Yıldız gibi itibar sahibi hocaları cahil yahut aciz ilan ederek itibarsızlaştırma meselesi de mühim. Bu hocalar itibarsızlaştırılarak sindirildi ve susturuldu diyelim; meydanın resmî söylemden şaşmayan ‘devletlu’ hocalara kalacağı mı zannediliyor? Sivil alanda doğan boşluğu aşırı uçların doldurmayacağı ne malum? Siyasi otoritenin buyruklarına harfiyen uymaktan başka marifeti olmayan ‘ulema’nın çekilmezliği de cabası.

Nureddin Yıldız ve benzerleri şu veya bu konudaki söylem ve üsluplarından ötürü tabii ki eleştirilmeli ama külliyen red ve tahkir manzarası hiç yakışık almıyor.”