Karaburun'a Börklüce Mustafa'nın heykeli dikilecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı döneminde toplumcu halk hareketinin önderlerinden Börklüce Mustafa’nın heykelini, kendisiyle özdeşleşen Karaburun’a dikiyor. Büyükşehir, dikilecek heykeli yarışmayla belirleyecek. 2016'da ise Börklüce Mustafa’yı tarihsel, toplumsal, siyasal ve felsefi açıdan anlamaya yönelik etkinlikler düzenleneceği açıklandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı’dan günümüze unutulmayan halk önderi Börklüce Mustafa’nın heykelini dikiyor. Büyükşehir, 14’üncü yüzyılın sonlarında Osmanlı Devleti içerisinde Şeyh Bedrettin isyanı olarak bilinen, toplumcu halk hareketinin öncü ismi Börklüce Mustafa’nın heykeli için yarışma düzenliyor.

Ege'de Son Söz'den Onur Deniz'in haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun ilçesine, ilçeyle özdeşleşen Börklüce Mustafa'nın heykelini dikecek. Heykel yarışmayla belirlenecek. Yarışma sonrasında Börklüce Mustafa’nın heykeli, kendisiyle özdeşlenen ve isyanın filizlendiği Karaburun’a dikilecek.

BİRİNCİ PROJEYE 50 BİN LİRA ÖDÜL
Tek kademeli olarak gerçekleştirilecek yarışma için katılımcılar başvurularını İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğü’ne yapabilecekler. Yarışma için katılım şartları, proje gerekleri ve hazırlanacak projeden beklentiler www.borklucemustafaheykelyarismasi.org adlı internet sitesinden öğrenilebilecek. Son başvurunun 5 Ocak 2016 olduğu yarışmada birinci projeye 50 bin TL, ikinci projeye 30 bin TL, üçüncü projeye 20 bin TL para ödülü verilecek.
 
2016’DA BÖRKLÜCE MUSTAFA’YI ANLAMAYA YÖNELİK ETKİNLİKLER
Büyükşehir proje için yaptığı açıklamada, “Günümüzden 600 yıl öncesinde, İzmir Karaburun’dan Ege coğrafyasına yayılarak; insanlık onuru, özgürlük, eşitlik, barış, adalet, dayanışma, paylaşım, birlik gibi evrensel değerleri savunan bir hareketin önderlerinden olan Börklüce Mustafa’yı; tarihsel, toplumsal, siyasal ve felsefi açıdan anlamaya yönelik olarak 2016 yılında etkinlikler düzenlenecektir. Yerelde uzun yıllardır yapılan buluşmalarla Börklüce Mustafa ve savunduğu değerlere sahip çıkılmıştır. Bu kez yapılacak etkinliklerle bütünleşen bir yarışma ve sonucunda seçilen eserin hayata geçirilmesi ile gelecek kuşaklara anılan değerleri aktaracak kalıcı eserler kazandırılması amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verdi.
 
BÖRKLÜCE MUSTAFA KİMDİR?
Börklüce Mustafa, Şeyh Bedreddin'in başlıca müridi, Türkmen Alevi halk önderidir. 14. yüzyılın ikinci yarısı ile 15.yüzyıl başında yaşayan Börklüce Mustafa, sosyalist sistemi andıran bir sistem vazederek, 1415-1416 yıllarında Karaburun Yarımadası’nda etrafına topladığı Türkmen köylüler, Rum denizciler ve Yahudi tüccarlar ile toplanan fahiş vergilere ve yapılan haksızlıklara isyan etmiştir. Börklüce Mustafa 14. yüzyılın sonlarında Aydın yakınlarındaki köyünü ziyaret eden Şeyh Bedreddin'in müridi olmuştur. Bir dönem Sisam Adası’nda yaşadığı tahmin edilmektedir. Fetret Devrinde 1411-1413 yılları arasında Edirne'de Musa Çelebi'nin kazaskeri olan Bedreddin, Börklüce Mustafa'yı yanına kethüda olarak almıştır. Fetret Devri sona erince Bedreddin İznik'e sürgüne gönderildi, Börklüce ise Aydın'a dönmüş, burada Osmanlı idaresinden memnun olmayan köylüleri ve yoksul dervişleri etrafına toplayarak din ayrımı gözetmeyen bir anlayışla, paylaşımcı ve ciddi bir köylü hareketi örgütleyerek isyan etmiştir. İsyanın bastırılmasının ardından Börklüce Mustafa, işkenceler sonrası çarmıha gerilerek idam edilmiştir.
Nâzım Hikmet, Şeyh Bedrettin Destanı'nda "Yarin yanağından gayri paylaşmak her şeyi" dizeleri ile Börklüce Mustafa'nın yaydığı öğretiyi anlatmış, Bedreddin'i ve Börklüce'yi günümüzde de popüler hale getirmiştir.