'Kadınların güvenceden yoksun kalmasına zemin hazırlanıyor'

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, FOX TV’deki İsmail Küçükkaya’nın Çalar Saat programına katılarak müftülük yasasını değerlendirdi. Güllü, “Kadınların güvenceden yoksun kalmasına zemin hazırlanıyor” dedi.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, FOX TV’deki İsmail Küçükkaya’nın Çalar Saat programına katılarak müftülük yasasını değerlendirdi.

Çalar Saat programında İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan Güllü, Küçükkaya’nın “Kadınlar bu düzenlemeye neden karşı?” sorusunu şöyle yanıtladı:

Anayasanın 174. maddesi, değiştirilemez maddelerden biridir. Bu madde, ‘Nikah akdi belediyeler tarafından yapılacaktır’ der. Bu şekilde düzenlenmesinin sebebi kadının medeni hakkını savunabilmesidir. Şu günlerde bile kadını eğitimsiz bırakan, erken yaşta evlenmesine sebep olan zihinsel dönüşüm ve gelişimin yani toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin had safhada olduğu bir dünyada kadınların medeni haklarını kullanmalarının önüne set çekiliyor. Yasa gelirken ‘müftülere’ verilen yetki, ‘müftülüklere’ çıktı. Yani her camideki imam da nikah akdini yapabilir algısı yerleşecek.

'İMAMLARIN KIYDIĞI NİKAHLARIN KAYDI YOK'

Sendika.org'un aktardığına göre; Güllü ayrıca, “Bugüne kadar imam nikahlarının seceresi tutuldu mu? Hangi imam kime nerde, ne zaman, saat kaçta nikah kıydı bilinmiyor” diyerek evlilik cüzdanını görmeden imam nikahı kıyan imamların olduğunu belirtti.

“Bu düzenleme ile imamın kıydığı nikahın geçerli olduğu algısı yerleşecek” diyen Güllü, bu düzenleme ile kadınların miras hukukundan, güvenceden yoksun kalmalarına zemin hazırlandığını söyledi.

'KEYFİ İŞLEMLERİN ÖNÜ AÇILIYOR'

Maddelerin içerisinde bulunan “İl Mülki İdare Amirlikleri tarafından aile hekimleri ile kontrol yapılabilir” ibaresindeki “yapılabilir” kelimesine dikkat çeken Güllü, “Yapılır ifadesi keyfilik belirtir, bir zorunluluk yoktur. Bu keyfilik sonucunu doğurur” dedi.

'ÇOKLU EVLİLİKLER MÜMKÜN HALE GETİRİLİYOR'

Güllü, “Nüfus Müdürlüğüne gidildiğinde benim çocuğum doğdu, adı da budur diyerek kayıt yaptırabilecek.  Hastane raporu olmadan ‘beyan’ ile işlem yapılacak. Kayıt için 5 sene sonra da bildirim yapılabilecek. 1 yıl içinde 3 tane çocuk da bildirilebilecek. Herhangi bir sınırlama yok. Resmi nikahlı birinin imam nikahlı evlilikten doğan çocuğu da bildirilebilecek”diyerek bu maddenin tamamen kaldırılmasını talep ettiklerini yineledi.

Tecavüz önergesindeki tartışmaların da benzer olduğunu belirten Güllü, “O dönemde tartışma erken yaş evliliklerinin kamuya yansımış davalarını kapatmaktı. Şimdi ise erken yaş evliliklerinin önünü açmak”diyerek eleştirdi.