Kadınlar neden muşta taşır?

Anahtarlıklarla taşınan objeler kadınların kendilerini cinsel saldırıdan korumak için sürekli tetikte olmak zorunda bırakıldığına işaret ediyor.

Her gün binlerce kadın cinsel saldırı ve tecavüzle karşı karşıya kalıyor. Dünyanın pek çok ülkesinde dışlanan, hedef haline getirilen kadınların kendilerini korumak için kullandıkları yöntemler ise yalnızca üzücü.

Iowa Üniversitesi'nden 22 yaşındaki fotoğraf öğrencisi Taylor Yocom çektiği fotoğraflarda, kadınların kendilerini saldırıdan korumak için anahtarlıklarında taşıdıkları tecavüz düdükleri, anahtarlar, biber gazı ve muşta gibi nesneleri gösteriyor. Yocom'un sergisinin adı ise manidar olacak şekilde seçilmiş; "Tetikte".

Fotoğraflarda görülen nesneler, muhtemelen çoğu kadının çantasında taşıyabileceği ancak saldırganlar yalnızca karanlık çalılarda saklanmayacağı için 'koruma faktörü' şaibeli olan şeyler. Öyle ki, Şubat ayında korkunç bir cinayetle katledilen 19 yaşındaki Özgecan Aslan da yanında taşıdığı biber gazıyla kendini koruyamamıştı.

CEPLERDEN ÇIKAN MUŞTALAR, TECAVÜZ DÜDÜKLERİ

Iowa'da geçen yıl taksilerde yaşanan saldırıların ardından, Yocom sınıf arkadaşlarıyla geceleri eve yürürken kendilerini nasıl koruduklarını tartışmış. Yocom tartışmalarını; "Ceplerimizden muşta ve tecavüz düdüklerini çıkardık ve hiçbirimiz şaşkınlığa uğramadık. Odadaki erkekler ise bu konuda konuşmaya ihtiyaç duymamıza bile şaşırdı" şeklinde aktarıyor.

Birkaç hafta önce eve yürürken erkek meslektaşıyla benzer bir konuşma yaptığını ve gece eve yalnız yürürken güvensiz hissettiğini söyleyen Yocom, "Bana paranoyak olduğumu ve korkumun seksüel şiddete dair okuduklarımın abartılması sonucu olabileceğini söyledi" diyor. Ancak başka bir kadın arkadaşının bir gün önce rahatsız edildiğini söylemesi, paranoyak iddiasını ortaya atan erkek meslektaşının da Yocom'un korkusunu anlamaya başlamasına vesile olmuş.

Yocom, sergisini görenlerin, tecavüz ve cinsel saldırı istatistikleri üzerine yeniden düşünmesi ve her dört kadının hayatları boyunca bir kez saldırıya uğradığını sadece bir sayı olarak değil, kişisel bir gerçek olarak kavramasını sağlamasını umuyor.

Iowa'da görülebilecek olan “Tetikte” sergisinden bazı fotoğraflar şöyle;

Sergide yer alan fotoğrafların geri kalanını şuradan görebilirsiniz.