Kadınlar daha büyük mali kriz yaşıyor

Yaşamları boyunca erkeklerden daha az kazanan kadınlar, aile ihtiyaçları için daha çok harcama yapıyor, emeklilik yıllarında da daha büyük mali kriz yaşıyorlar.

Haber Merkezi

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, daha düşük maaşlar ve daha yüksek sağlık faturaları nedeniyle, ABD’de emekli kadınların erkeklere göre mali çöküntüye uğrama riski daha yüksek. 

50 yaş üstü insanların hayat koşullarını iyileştirme amacı taşıyan AARP isimli kuruluşun Kamu Politikaları Asli Başkanı DebraWhitman, kadınların bakımevleri sakinlerinin yüzde 70'ini oluşturduğunu ve özel bir bakımevi odasının yıllık 90 bin dolardan fazlaya mal olduğunu belirtiyor. Whitman’a göre emekli kadınlar, cepten çıkan sağlık masrafları için erkeklere göre yıllık 600 dolar daha fazla ödüyorlar.

Ayrıca Whitman, çoğu kadının aile ihtiyaçlarını kendi güvenliklerinden önemli bulduğunu söylüyor. 17. Yıllık Trans-Amerika Emeklilik Araştırması’na göre, işçi kadınların yarısı, işçi erkeklerin ise yüzde 62’si emeklilik için para biriktirmenin öncelik olduğunu düşünüyor.

Whitman bu durumu şiddetlendiren faktörlerden birinin,  kadınların uzun süreli sağlık bakımını ödeyebilmek için erkeklere göre daha az para kazanması olduğunu söylüyor. Kadınlar genellikle erkeklere göre daha az kazanıyorlar (79 sente karşılık 1 dolar) ve çocuklarının ya da yaşlanan anne babalarının bakımı için işyerleri dışında da daha fazla zamanı çalışarak harcıyorlar.

KEMER NASIL SIKILACAK?

ABD Sosyal Sigortalar Kurumu’nun verilerine göre, 84.3 yıllık ortalama bir erkek ömrüne karşılık 65 yaşındaki bir kadın 86.6 yaşına kadar yaşamayı bekleyebilir. Kadının Değeri (Women’sWorth) isimli yaşam planlama şirketi yöneticisi Jeannette Bajalia, kadınların daha uzun bir yaşam süresini mali olarak karşılayabilmek için “kemer sıkmaları” gerektiğini, daha fazla sağlık masrafı ile mağdur olacaklarını belirtiyor.

Daha kötü işlerde daha uzun süre ile çalışan, annelik ödeneğinden yoksun, erkeklere göre daha az kazanan kadınların ise nasıl kemer sıkacağı soru işareti olmayı sürdürüyor.