Kadına satırlı saldırının arkasında AKP'nin desteklediği o tarikat var

Türkiye'de gericilik ve tarikat-devlet ilişkisi AKP ile birlikte zirveye çıkarken, bununla birlikte kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerindeki sayı da artıyor. "Gülen Cemaati'nin yerine geçiyorlar" iddialarına konu olan AKP destekli Menzil Tarikatı, bu kez bir kadına şiddet olayıyla gündemde.

Haber Merkezi

15 Temmuz darbe girişiminden sonra, devlet yapılanması içerisinde "Gülen cemaatinin yerini alıyor" iddialarına konu olan ve AKP'yle güçlü ilişkileriyle tanınan Menzil Tarikatı, bu sefer de bir kadına saldırı haberiyle gündeme geldi. 

Geçtiğimiz günlerde Menzil tarikatının üyesi Halil Adil Gürses, eşi Necmiye Gürses'e satırla saldırmış ve Necmiye Gürses ağır yaralanmıştı.

Olayın ardından Gürses çiftinin oğlu Halit Gürses'in basına yansıyan ifadelerine göre baba Halil Adil Gürses, Menzil Tarikatı'nın bir mollası tarafından kışkırtılmış ve olaylar bundan sonra gerçekleşmişti. Oğul, ayrıca aile içinde annelerine dönük olan şiddetin, mollanın kışkırtıcı tavrı sonucu meydana geldiğini ve bir geçmişi olduğunu da belirtti.

MENZİL TARİKATI NASIL GÜNDEME GELMİŞTİ?

Yaşanan bu vahşi saldırı sonrası AKP'nin tarikat ve cemaatlere verdiği büyük destek ve kadına şiddet arasındaki ilişki yeniden gündeme geldi.

Gericileştirme sonucu kadınlar daha fazla hedef haline gelirken, yaşanan bu son olayın aktörü olan Menzil tarikatı, daha önce şu başlıklarla kamuoyu gündemine gelmişti:

  • 17 Ağustos 2016'da CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, AKP ile Gülen cemaatinin 2012 yılından itibaren arasının açılmasıyla, bu boşluğun devlet seviyesinde Menzil tarikatı mensuplarıyla doldurulduğunu dile getirmişti.
  • Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yapılan rektörlük seçimlerinin ardından, Menzil Tarikatı ile ilişkisi olduğu belirtilen Bahri Şahin, rektör olarak atanmıştı. 
  • AKP'li eski vekil ve Akşam gazetesi yazarı Hüseyin Besli, 10 Kasım'da yazdığı köşe yazısında, özellikle Sağlık Bakanlığı'nda bütün pozisyonların Menzil Tarikatı mensuplarınca doldurulduğunu iddia etmişti. 
  • Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, anayasaya aykırı biçimde topladığı "Cemaat ve Tarikatlar Buluşması"nda görüşülen gruplar arasında Menzil Tarikatı da yer almıştı.