Kadın polislerin gerici 'intikam yemini'ne soru önergesi

Polis okulunda çekilip sosyal medyada paylaşılan, kadın polislere 'intikam yemini' okutulan skandal tören videosu hakkında Meclis'te soru önergesi verildi.

Haber Merkezi

Yozgat'taki polis okulunda çekilen görüntülerde, kadın polislere gericilerin 'intikam yemini' okutulmuştu.

'Ülkücü yemini' olarak da bilinen sözler için CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Meclis'e soru önergesi verdi.

Altıok, 'Ülkücü yemini' olarak bilinen ifadelerin değiştirilmesiyle oluşturulan ve özel harekat polislerinin okumasıyla sıklıkla gündeme gelen yeminle ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya verdiği soru önergesinde, toplumun huzur ve güvenliğini sağlamakla görevli devlet memurlarının, Laiklik ilkesini hiçe sayan bu yeminlerinin bütün toplumu rahatsız ettiğini ve Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti.

Verilen soru önergesinde, "İnsan Hakları ile ilgili raporlara bakıldığı zaman 2007-2015 Arasında 183 kişinin polis kurşunu ile yaşamını yitirdiği bilgisi, hükümet yetkililerin yasaları ve hukuku uygulamakla görevli memurlar konusunda çok daha hassas davranması gereğini açıkça ortaya koymaktadır." denildi.

Altıok'un İçişleri Bakanı Süleyman Zorlu'dan yazılı yanıt talep ettiği sorular şu şekilde:

1. 657 Sayılı Devlet Mamurları Kanunu’nun 6. Maddesi ile Polis Akademisi Başkanlığı ve Bağlı Birimler Tören Yönergesinin 13. Maddesi’nde belirtilmiş olan “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Atatürk ilke ve inkılâpları ve Demokratik, Laik bir hukuk devleti ” üzerine yemin etmesi gereken polis memurları hangi gerekçelerle bahsi geçen hukuk dışı yemini etmiştir?

2. Bahsi geçen yemin töreni tarafınızdan onaylanmakta mıdır? Eğer bilginiz dışında ise ve onaylamıyorsanız sorumlular hakkında hangi idari soruşturmalar açılacaktır?

3. Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanları dahiyemin etmeden görevlerine başlayamazken bahsi geçen polis memurları yasalara uygun yemin etmemelerine rağmen nasıl görevlerine başlatılmışlardır? Bunların sorumluları kimlerdir?

4. Anayasa’nın neresinde Laik demokratik hukuk devleti çerçevesi dışında bir devlet görevlisinin yemini bulunmaktadır?

5. Bahsi geçen yemin töreninde siyasi temsilciler katılmış mıdır? Varsa bunlar kimlerdir?

6. Emniyet Mensupları; İnsan Hakları, polis etiği, Anayasa ve Hukuk konularında oryantasyona tabi tutulmakta mıdır? Böyle eğitimler varsa hangi aralıklarla, kimler tarafından ve ne şekillerde gerçekleştirilmektedir? Yapılmıyorsa gerekçeleri nelerdir?

7. 2002 ila 2017 Nisan tarihleri arasında polis okullarından mezun olanların sayısı kaçtır? Bahsi geçen tarihlerde yapılan mezuniyet törenlerinde yasa dışı yemin ettirilmiş midir? Varsa bunların tarihleri ve yerleri nelerdir?

8. 2002 ila 2017 Nisan tarihleri arasındapolis müdahalesi sonucunda AİHM ve Türk Mahkemelerine kaç başvuruda bulunulmuştur? Bunların kaçı sonuçlanmıştır? Bunlarla ilgili yapılan işlemler ve sonuçları nedir? Türkiye’nin ödediği tazminat miktarı ne kadardır?

9. OECD ve AB Ülkelerinde polis olma koşulları nelerdir? İlgili ülkelerde hangi iç eğitimler verilmektedir?