José Martí Küba Dostluk Derneği: Abluka son bulmalıdır

José Martí Küba Dostluk Derneği, Türkiye'deki bankaların, ABD'nin Küba'ya uyguladığı ablukaya desteğine ilişkin bir açıklama yaparak, "Tüm Küba dostlarını Türkiye’deki bankacılık sisteminin ablukayı veri alan uygulamalarını kınamaya ve Küba halkıyla dayanışmaya davet ediyoruz" dedi.


Haber Merkezi

Küba Büyükelçiliği tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamayla duyurulan, Türkiye'deki bankaların, ABD'nin Küba'ya uyguladığı ablukaya desteğine José Martí Küba Dostluk Derneği tepki gösterdi.

"Küba'ya abluka son bulmalıdır" başlıklı açıklamada şöyle denildi:

Küba Cumhuriyeti’nin Ankara’daki Büyükelçiliği, 12 Ekim 2016 tarihinde Matthew kasırgasından zarar gören Kübalılarla dayanışma amacıyla Küba’ya para transferinde bulunmak üzere girişimde bulunmuştur.

Ancak söz konusu girişim ilgili banka tarafından reddedilmiştir. Büyükelçiliğin daha önce gerçekleştirilen benzer transferleri hatırlatarak bu seferki sorunun gerekçesini sorması üzerine “ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) düzenlemeleri” uyarınca paraya el konulabileceği uyarısında bulunulmuştur.

Büyükelçilik yetkilileri, ABD ablukasına rağmen Küba’yla sorunsuz çalışmaya devam eden dört adet Avrupalı muhabir bankanın adını vererek transferin bu bankalar üzerinden gerçekleştirilmesini talep etmiş, ancak bu talep de reddedilmiştir.

Böylece daha önce başka vakalarda da kendini gösteren bir gerçek tekrar su yüzüne çıkmıştır. ABD ve Küba arasında yeniden tesis edilen diplomatik ilişkilere rağmen Küba’ya uygulanan abluka bütün ağırlığıyla devam etmekte ve uluslararası hukuka aykırı olan bu politika Türkiye’deki bankacılık sistemi tarafından da benimsenmektedir.

Küba halkına uygulanan iktisadi, ticari ve mali abluka hukuksuzdur. Bu hukuksuzluğun Küba halkına yönelik soykırım suçu teşkil ettiği BM Genel Kurulu tarafından defalarca teyit edilmiştir. Tarihin bu en uzun soykırımı son bulmalıdır!

ABD’nin Küba’ya karşı 50 yılı aşkın süredir uyguladığı abluka 26 Ekim’de BM Genel Kurulu tarafından bir kez daha oylanacaktır. Oylama öncesinde tüm Küba dostlarını Türkiye’deki bankacılık sisteminin ablukayı veri alan uygulamalarını kınamaya ve Küba halkıyla dayanışmaya davet ediyoruz.