Jandarma Bandosu cenaze marşı yerine Itri'nin 'Tekbir' adlı eserini seslendirdi

Şırnak'ta girdiği çatışmada hayatını kaybeden uzman çavuş Muhammed Meriç'in cenaze töreninde Jandarma Bandosu ilk kez cenaze marşı yerine, dini musiki alanında eserler veren Buhurizade Mustafa Itri'nin "Tekbir" adlı parçasını seslendirdi.

Şırnak’ta girdiği çatışmada yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden askerin cenaze töreninde, ilk defa cenaze marşı yerine Itri’nin "Tekbir" adlı parçası çalındı.

Bölgede 12 Ağustos’ta PKK’lilerle çıkan çatışmada yaralanan uzman çavuş Muhammed Meriç, GATA’da tedavi görüyordu. Meriç, dün hayatını kaybetmişti.

Asker için dün memleketi Ankara’da Ahmet Hamdi Akseki Camisi’nde cenaze töreni düzenlendi. Cenazeye Meclis Başkanı ve Genelkurmay Başkanı ile bakanlar, siyasi parti liderleri ve kuvvet komutanları katıldı.

 

Asker cenazelerinde Jandarma Genel Komutanlığı Bandosu bugüne dek cenaze marşı çalıyordu. Ancak Meriç’in cenazesinde ilk defa marş yerine Buhurizade Mustafa Itri’nin "Tekbir" adlı eseri çalındı. Askerin cenazesi Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.

ITRİ KİMDİR?

Asıl adı Mustafa, takma adı ise Itrî'ydi. Çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için bu mahlası almış olduğu söylenir. Ustaları arasında Hâfız Post, Nasrullah Vakıf Halhali, Kasımpaşalı Koca Osman Efendi, Derviş Ömer Efendi gibi 17. yüzyıl bestecileri vardır. Çağının kaynakları mevlevi olduğunu göstermektedir. Mevlevi mukabelesinde okunan bir Segah ayin bestelemiş olduğundan bu rivayetlerde haklılık payı olabileceği düşünülmektedir.

Hayatı boyunca birçok padişah ve devlet adamından himaye görmüş olup, bunlardan en önemlileri IV. Mehmet ve Gazi Giray Han'dır. Devlet adamlarına yakınlığı nedeniyle bir dönem esirciler kethüdalığı yapmış, sarayda da musiki dersleri vermiştir.

Dini musiki alanında eserler vermişti. Bunlar arasında Segah Bayram Tekbiri, Segah Salat-ı Ümmiye, Cuma Salatı, Dilkeş-haveran Gece Salası, Rast Mevlevi "Na't-ı Mevlana" bütün meşhurdur.