İzmir'deki geri gönderme merkezinde bebeklere 'Yabancı Terörist Savaşçı' kodu verildi!

İzmir'de Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde incelemelerde bulunan Avukat Hatice Sönmez, mültecilerin kodlama sistemiyle ayrıştırıldığını belirtti. Sönmez, bebeklere "Yabancı Terörist Savaşçı" anlamına gelen “YTS89” kodu verildiğini söyledi.

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi (GGM) bebeklere "savaşçı" kodu verildi. İzmir Barosu Mülteci Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Hatice Sönmez, mültecilerin kodlama sistemi ile ayrıştırıldıklarını, aileleri ile birlikte tutulan bebeklerin dahi “Yabancı Terörist Savaşçı” anlamına gelen “YTS89” koduyla teşhir edildiğini kaydetti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre, geri gönderme merkezinin çok sorunlu olduğuna dikkat çeken Av. Hatice Sönmez, müvekkilleriyle görüşe giden avukatlar saatlerce kapıda bekletildiğini, isimlerin yanlış kayda geçirildiğini, yeminli tercüman dışında tercüman kabul edilmediğini ve çok kısıtlı imkanlar sunulduğunu belirtti. Mültecilerin haklarına ulaşma sorunu olduğunu vurgulayan Sönmez, yeminli tercümanlık dayatması maddi imkansızlıklar yarattığını özelikle de Kürtçe yeminli tercüman bulmanın zor olduğunu ifade etti.

Avukat oldukları halde birçok engelle karşılaştıklarını aktaran Sönmez, müvekkilleriyle yaptıkları görüşmelerde güvenlik görevlisinin bulundurulduğunu söyledi. Sönmez, “Bir avukat görüşme odası düzenlenmiş. Kamera ve ses kaydı yapılan bir oda. Bunu kabul etmediğimiz için kantin benzeri bir yerde görüşmeleri gerçekleştiriyoruz. Ancak bu defa da memurlar yanımıza gelerek, mülteci ile görüşmelerimizi sabote edecek tavırlar takınıyorlar. Harmandalı’nın kuruluş amacı geri kabul merkezi olmaktı ancak, geri gönderme merkezine dönüştürüldü” dedi.

YETİŞKİN ÇOCUK HEPSİNE AYNI ODA 

İdarenin verdiği kararlarla sığınmacıların 6+6 ay yani bir yıl boyunca idari gözetim altında tutula bilindiğini anlatan Sönmez, “F Tipi Cezaevlerini aratmıyor. Çocuk, bebek, orta yaş grubu ve yaşlılar aynı odada bırakılıyor” diye belirtti.

BEBEKLERE "TERÖR" KODU VERİLDİ 

Mültecilerin hiçbir şekilde sağlık hakkına erişemediklerini de sözlerine ekleyen Sönmez, mültecilerin kodlama sistemiyle ayrıştırıldıklarını kaydetti. Kodlama uygulamasının cezai işlem geçiren kişilere uygulandığını ifade eden Sönmez, her cezai işleme göre bir kod verildiğini söyledi. Uygulamanın OHAL sonrası başlatıldığını anlatan Sönmez, şunları belirtti: “YTS (Yabancı Terörist Savaşçı) diye bir kod var. Bebeklere dahi terör kodu koyuyorlar. Her gittiğimizde yeni bir kodla karşılaşıyoruz. Ve bu kodlamanın hiçbir kanuni dayanağı yok. Hepsi talimatla.”