İzmir’de Yaşlı Hizmet Merkezi’ni peşkeş planı!

İzmirli hayırsever Nebahat Dolman tarafından 28 yıl önce yaşlıların sosyalleşmesi için SHÇEK’e bağışlanan tarihi ev, Kurum’dan alınıp Maliye Bakanlığı’na verildi; Yaşlı Hizmet Merkezi’nin kapatılacağına dair resmi yazı, yaşlıları çileden çıkardı.

soL-İzmir

İzmir Alsancak’ta Talat Paşa Bulvarı üzerinde Nebahat Dolman Yaşlı Hizmet Merkezi olarak hizmet veren tarihi evin yerine yeni bina yapılacağı gerekçesiyle tahliye talep edildi. AKP döneminin alışılmış uygulaması haline gelen tarihi yapıların yandaş şirketlere ve sermayedarlara tahsis edilmesi, bu kez İzmir’de yaşlıları vurdu.

1987’de İzmirli hayırsever Nebahat Dolman tarafından Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK) bağışlanan tarihi ev, o günden beri Yaşlı Hizmet Merkezi olarak kullanıldı. Yaşlı Hizmet Merkezi’nde toplanan yaşlılar salı ve perşembe günleri birbirleriyle görüşerek sohbet ediyor, İngilizce öğreniyor, resim yapıyor, kitap okuyor, şarkı söylüyorlar.

2. DERECE SİT TARİHİ EV

İzmir’in en değerli alanlarından birinde bulunan tarihi ev aynı zamanda 2. derece SİT özelliğine sahip.

Nebahat Dolman tarafından 1987’de imzaladığı SHÇEK’e bağışlanan mülk, 2000 yılından sonra belgelerin dijital ortama geçmesiyle SHÇEK’ten alınıp Maliye Bakanlığı’nın hazine arazisine dönüştürüldü. Bu olayın ortaya çıkmasının ardından Yaşlı Hizmet Evi sakinleri bu duruma tepki gösterdi. Yaşlı Hizmet Merkezi’nin kapatılacağına dair yazı yazılması ve müfettişlerin gelmesi üzerine evin birilerine peşkeş çekileceğini belirten Yaşlı Hizmet Merkezi sakinleri, bu duruma adeta isyan ettiler.  

İMZA TOPLAYIP DESTEK İSTİYORLAR

Binalarını korumak isteyen 70’e yakın Yaşlı Hizmet Merkezi sakini, topladıkları imzalarla, evlerinin ellerinden alınmaması için mücadele etmekte kararlı. Nebahat Dolman’ın eşini kaybettikten sonra yaşadığı 13 yıllık yalnızlığı başka yaşlılar yaşamasın diye hibe ettiğini belirten Emekli Öğretmen Mehmet Arıcan, “Burası eşlerini kaybeden insanların yalnızlıklarını giderdikleri bir ev, yaşam kaynağı bizim için. Biz ömrümüzün son günlerini geçirdiğimiz yeri kimseye vermek istemiyoruz. Nebahat Hanım burayı bizler için hibe ettiğinde buranın bir huzur evi olmasını değil de yaşlılara huzur veren bir yer olarak kalması gerektiğini özellikle belirtmiştir. Bizim elimizden burayı alamayacaklar. Biz çocuklarımıza çağrı yapıyoruz. Annelerinizin, babalarınızın yaşadığı yeri, bu evi elinden almayın, biz burada çok mutluyuz” diye konuştu.

EV BİZİM İÇİN YAŞAM KAYNAĞI

Emekli olduktan sonra 3 yıldır Yaşlı Hizmet Evine geldiğini belirten Dr. Ahmet Akif Andışık, “Burası bizim hayat kaynağımız. 2010 yılında emekli olduktan sonra çok zor durumda kaldım. Emekli olunca gayem hobilerimi canlandırmaktı. 40 yıl hekim olarak devlete hizmet ettim. Burası benim için çok büyük bir nimet oldu. Burada geçirdiğimiz günler ile yeni dostluklar kazanıyoruz. Hafta da iki gün toplanıp dertlerimizi birbirimize anlatıyor, dinliyoruz. Burada bizim artık tek beklentimiz huzur içinde ölmek. Bu evi sebebi ne olursa olsun almasınlar. Alamayacaklar, zaten vermeyeceğiz” dedi.