İzmir'de 6 belediye otobüsü şoförü Erdoğan'a hakaretten yargılandı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görevli 6 otobüs şoförü hakkında, sosyal paylaşım sitesinden, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettikleri gerekçesiyle 1.5 yıl ile 6.5 yıl arasında hapis cezası istemiyle açılan davaya devam edildi.

DHA

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görevli 6 otobüs şoförü hakkında, sosyal paylaşım sitesinden, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettikleri gerekçesiyle 1.5 yıl ile 6.5 yıl arasında hapis cezası istemiyle açılan davaya devam edildi.

Duruşma, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Davutoğlu'nun şikayetçi olup olmadıkları ile igili Ankara nöbetçi asliye ceza mahkemesine yazılan yazının cevabının beklenmesi için ertelendi.

Bir yıl önce, İzmir'de belediyede otobüs şoförü A.S.'nin, Facebook'tan, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun fotoğraflarını paylaştığı, diğer sanıklar C.Y., K.Ş., A.Ş., O.K. ve Z.G.'nin de bu fotoğrafların altına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da adını geçirerek hakeret içeren yorumlar yazıp, paylaştıkları iddia edildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bu paylaşımları tespit edip dosya hazırladı. Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Birol Yargıç, şüphelilerin ifadelerini aldı. 6 şüpheli ifadelerinde, Facebook profil sayfasında soruşturmaya konu olan paylaşımın yer aldığından haberdar olmadıklarını, başka bir kişiye ait profil sayfasında olduğunu, bu mesaj için herhangi bir kasıt olmadan, 'paylaş' butonuna basmış olabileceklerini, bu mesajların içeriğinin suç teşkil etmediği kanaatinde olduklarını söyledi. Savcı Birol Yargıç, A.S., C.Y., K.Ş., A.Ş., O.K. ve Z.G. hakkında 'Cumhurbaşkanına alenen hakaret, görevli memura görevinden dolayı hakaret' suçunu işledikleri iddiasıyla 1.5 yıl ile 6.5 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu'nun avukatlarının müdahil olduklarını belirten dilekçede dava dosyasına girdi. 

İzmir 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar O.K., A.S., A.Ş., C.Y., Z.G., ve K.Ş. ile avukatları katıldı. Olay tarihinde A.T. isimli takip ettiği kişinin profilinde yayınlanan ve 200 binden fazla beğeni toplayan yazıyı görüp okuduğunu söyleyen A.S., "Yorumları kontrol ettim. Baktığım kadarıyla yorumlar içerisinde Cumhurbaşkanı'na ya da harhangi birine hakaret içeren yorum olmadığını görünce bu yazıyı beğendim ve paylaştım. Suç kastıyla haraket etmedim. Suçsuzum. Daha sonra yine internetten sosyal medyada Facebook adresime düşen bir paylaşım dikkatimi çekti. Resmi bir kuruma ait araca bir parti bayrağının asılmasına ilişkin resmi gördüm ve bana göre bu doğru bir davranış olmadığı için bu resmi beğenip paylaştım. Resimde Başbakan ve başkaca herhangi bir kişinin ismi geçmiyordu, ben bu paylaşıma yorum yapmadım, başkalarının yaptığı yorumu takip etmedim. Bu yorum kısa bir süre sonra kaldırıldı. Suç kastıyla hareket etmedim" dedi.

Sanık C.Y. ise "Benim cep telefonum incelendi. Facebook hesabıma başkalarıın girdiği emniyet tarafından tespit edildi. Ben iddianamade belirtilen, hakaret içerdiği söylenen cümleyi facebook hesabımda herhangi bir paylaşımın altına yorum olarak yazmadım. Bu hakaret içerikli metni kimin yazdığını da bilmiyorum. Benim facebook hesabıma başkasının girdiğini öğrendiğim zaman bu hesabı kapattım. Şu an kullandığım herhangi bir facebook hesabım da yoktur" diye konuştu.

Diğer sanık O.K. de "A.T. isimli SGK uzmanı ve bana göre işçilerle ilgili gündemi kullanan ve bu nedenle işçiler üzerinden bence haksız kazanç elde eden kişinin bir paylaşımını gördüm. Ben başkaca herhangi bir amaç gütmeksizin paylaşımı ilk yayan kişi olarak anladığım A.T.'yi kastederek bu paylaşımın altına yazdım. Bu sözlerde Cumhurbaşkanını ya da başkaca herhangi bir kişiye hakaret etmedim. Hakkımda bu soruşturma başladığı zaman Cumhurbaşkanına kendisine hakaret kastım olmadığına dair bir özür mektubu gönderdim" dedi. Diğer sanıklar da benzer ifadeler verip, suçsuz olduklarını söyledi.

Hakim Ercan Doğan, sanıklara ceza verilmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul edip etmediklerini sordu. Sanıklar bunu kabul ettiklerini belirtti.

Hakim, şikayetin devam edip etmediği konusunda Ankara nöbetçi asliye ceza mahkemesine yazılan talimatın beklenemsi için duruşmayı kasım ayına erteledi.