İTÜ'de Taşkışla Sahnesi için eylem

İTÜ'de dağıtılan 'Müzik haramdır' başlıklı bildiriye karşı müzikli eylemlere katıldıkları için Taşkışla Sahnesi kulübünün üyelerinin okula girişinin dekanlık tarafından yasaklanması üzerine İTÜ Taşkışla yerleşkesinde bir eylem düzenlendi.

Haber Merkezi

Yıllardır İTÜ’de faaliyet gösteren Taşkışla Sahnesi adlı tiyatro kulübü son yıllarda rektörlük ve dekanlık tarafından yoğun bir baskı altında. Kulüp odaları mescide çevrilerek çalışma alanları ellerinden alınan kulüp üyelerine yönelik, geçen aylarda okulda dağıtılan "Müzik haramdır" başlıklı bildiriye karşı müzikli eylemlere katıldıkları gerekçesiyle baskılar daha da arttı.

Bugün İTÜ Taşkışla yerleşkesinde bir protesto eylemi gerçekleştirildi. İTÜ öğrencileri ve diğer üniversitelerdeki tiyatro kulüplerinin üyelerinin katıldığı eylemde, yönetimin baskıları kınandı.

Özel güvenlik personeli ve polis, protesto eylemi öncesinde Taşkışla yerleşkesini abluka altına aldı.

Eylemde Taşkışla Sahnesi üyeleri yaşadıkları süreci ve İTÜ’nün öğrencilere bakışını anlatan bir skeç sahneledi. Daha sonra İstanbul Üniversitesi’nde tiyatro yapan öğrenciler de dayanışma amaçlı bir skeç oynayarak Taşkışla Sahnesi’nin yanında olduklarını belirttiler.

Ardından Taşkışla Sahnesi adına hazırlanan açıklama okundu. Açıklamada İTÜ’nün kulüplere destek olmak yerine yasak ve engellemeler koyduğu vurgulandı. "Müzik haramdır" gibi kışkırtıcı bir bildiriye karşı yapılan şarkı söyleme etkinliklerine katıldıkları için, izinleri olmasına rağmen okul dışından gelen üyelerin okula alınmadıkları ifade edildi. Ayrıca okul yönetimi tarafından kulüp üyelerinin bazılarıyla ilgili tutanak tutulduğu da öne sürüldü.

Dayanışma amacıyla gelen CHP İstanbul milletvekili Gülay Yedekçi de, Taşkışla yerleşkesinde yaşananlardan üzüntü duyduğunu söyledi. Yedekçi, siyasi iktidarın üniversitelerde tek tip insan yetiştirmek için sanata düşman olduğunu belirtti.

Kulüp adına konuşan bir öğrenci de, tiyatro mücadelesine devam edeceklerini, bütün İTÜ öğrencilerine ve kulüplerine okulun bu temel sorununa karşı dayanışma halinde olma çağrısında bulundu.