İttifak teklifi TBMM'ye sunuldu: AKP ve MHP'den ortak açıklama

AKP ve MHP arasındaki ittifak paketinin TBMM'ye sunulmasının ardından iki partiden ortak açıklama geldi.

AKP ve MHP arasındaki ittifak görüşmelerinin ardından ittifak paketi, iki partinin ortak imzası ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sunuldu. 

Ortak kanun teklifi, AKP Grup Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli'nin imzasını da taşıyor.

İKİ PARTİDEN ORTAK AÇIKLAMA

AKP'li Mustafa Şentop: Türkiye'nin önündeki kritik seçimlerde mutabakata kanuni temel kazandırmak için çalışmalara başlamıştık. Temel hedefimiz düzenlemeleri yapmak. Toplam 26 maddelik bir metin, 4 kanunda değişiklik içeriyor. seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun, siyasi partiler kanunu, mahalli idareler kanunu ve milletvekilliği kanunu.

MHP'li Mustafa Kalaycı: Bilindiği gibi TBMM'de kabul edilen anayasa değişikliği 16 Nisan'da onaylanmıştır. MHP olarak, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine AK Parti ile hareket ederek sistemin kökleşmesinde katkı sağlayacağız. Biz millet ne diyor, ona bakıyoruz. Yenikapı ruhunun 2019 seçimlerine taşınmasını arzuluyoruz. Komisyon olarak hazırladığımız ilk kanun teklifinde seçim ittifakı, seçim güvenliği ve  mahalli idareler kanununda düzenlemeler yapılmıştır.

İttifakı düzenleyen hükümler kaldırılmaktadır. Siyasi partilerin seçim takviminden itibaren en geç 7 gün içinde ittifak protokolü ile YSK'ya başvurmalıdır. Kendi aday listeleri ile yan yana yer alacaklardır. Sıraları da kura ile belirlenecektir. Milletvekili sayısı ittifak yapan siyasi partiler arasında aldıkları geçerli oy esası ile dağıtılacaktır. Seçilme yaşı 18'e indirilmektedir. Yatağa bağımlı vatandaşlarca seçme hakkını kullanılması için seyyar seçim sandığı kullanılmaktadır.