İşte 'FETÖ'den önce tutuklanıp sonra serbest bırakılan patronlar...

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Fethullah Gülen cemaatine yönelik soruşturmalar kapsamında tutuklanan çok sayıda patron peş peşe tahliye edildi... Cemaatle ilgisi olmadığı bilinen çok sayıda gazeteci ve akademisyen cezaevinde tutulurken, tahliye edilen patronların listesi dikkat çekti.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Fethullah Gülen cemaatine yönelik soruşturmalarında peş peşe yaşanan tahliyeler dikkat çekmeye başladı. 2016’dan bu zamana kadar çok sayıda patron serbest kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı olan patron Ömer Faruk Kavurmacı'nın tahliyesiyle birlikte gözler diğer tahliye edilen patronlara çevrildi. Özellikle patronlar tahliye edilirken, kimi gazetecilerin hapiste olması dikkat çekiyor.

Gazeteport'ta yer alan habere göre, "FETÖ" iddiasıyla tutuklanıp sonradan tahliye edilen patronlar şöyle: 

4 Ağustos 2016: Kayseri’de "FETÖ" soruşturması kapsamında gözaltına alınan Boydak Holding Yönetim Kurulu ve Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ile Holding İnsan Kaynakları Yöneticileri Halit Bayhan adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakıldı.

12 Ağustos 2016: "FETÖ" soruşturması kapsamında, Kavuklar Şirketler Grubuna yönelik İzmir’de düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Mehmet Kavuk ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

2 Kasım 2016: Malatya’da "FETÖ" soruşturması kapsamında yargılanan ve MAKİAD üyesi olan patronlar Kubilay K. ve Ömer Fatin N. ameliyat ve tedavi olması raporu bulunduğu için hastalıkları nedeniyle tahliye edildi.

11 Kasım 2016: Aydın’da "FETÖ" soruşturması kapsamında tutuklanan patron Ahmet Tonkul tahliye edildi. Aydın’da darbe girişiminin ardından Türkiye çapındaki 65 şubesiyle Aydın’ın en önemli firmalarından olan Tuğba Kuruyemiş’in sahibi Ahmet Tonkul ve oğlu Fatih Tonkul, çok sayıda patronla birlikte gözaltına alınmıştı.

İHLAS HOLDİNG CEO'SU SERBEST

15 Kasım 2016: "FETÖ"ye finansal destek sağladıkları iddiasıyla Akfa Holding ve alt şirketlerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanmasına karar verilen İhlas Holding eski Üst Yöneticisi Cahit Paksoy, avukatının itirazı üzerine tahliye edildi. 

20 Kasım 2016: Bursa’da "FETÖ" soruşturması kapsamında tutuklanan patronlar Şakir Umutkan, Hilmi Gülcemal, Davut Teke ve Emin Akça tahliye edildi. Bu patronların etkin pişmanlıktan tahliye oldukları açıklandı.

24 Kasım 2016: "FETÖ"ye finansal destek sağladıkları iddiasıyla tutuklanan Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan’ın da aralarında bulunduğu 11 şüphelinin tahliyesine karar verildi. Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği, tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi istenen 19 şüpheliden Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Veli Tan Kiriş, Rebii Metin Görgeç ve İsmail Aksoy’un ise “üzerilerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, dosyadaki mevcut delil durumu, tutuklamanın tedbir oluşu, suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklama ile umulan faydanın adli kontrol tedbiri ile sağlanabileceği” gerekçeleriyle tahliyelerini kararlaştırdı.

16 Şubat 2017: Patron Metehan Kavuk, dosya üzerinden görülen dava ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

22 Şubat 2017: İzmir’de yürütülen "FETÖ" soruşturması kapsamında gözaltına alınan Küçükbay Şirketler Grubu’nun eski ortağı ve eski Genel Müdürü Halil Küçükbay, yurt dışına çıkış yasağı koyarak serbest bırakıldı.

DENİZLİ'DE 22 PATRON SERBEST

15 Mart 2017: Denizli’de "FETÖ" soruşturması kapsamında örgütün finans ayağı oluşturduğu için yargılanan işadamları Abdullah Asım Coşkun, Adem Oklu, Adnan Pekdemir, Ahmet Özkan Haybat, Ali Ayrancı, Bilal Gören, Cavit Özer, Habib Yıldız, Hüseyin Moralıoğlu, İshak Kalkan, İskender Damgacı, Mesut Gören, Mehmet Hilmi Yavaşlar, Mehmet Sağlam, Osman Kiriş, Osman Refik Esmek, Sezai Günalp, Veli Yağcı, Volkan Kartlı, Fehmi Demirsen, Özkan Atik ve Veli Aytuğ serbest bırakıldı.

UĞUR DERİN DONDURUCU'NUN PATRONU SERBEST

30 Mart 2017: “FETÖ” ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle Nazilli’de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Uğur Soğutma Makinaları Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi sahipleri Ali Takmaklı ve Mehmet Takmaklı kardeşler adli kontrol şartıyla tahliye edildi..

24 Nisan 2017: Adana’da "FETÖ" üyesi olduğu iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan eski Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay tahliye edildi.

TOPBAŞ'IN DAMADI SERBEST

4 Mayıs 2017: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı tahliye edildi. Bir süre önce Kavurmacı’nın avukatları, müvekkillerinin sağlık sorunlarını gerekçe göstererek tahliye talebinde bulunmuştu. Kavurmacı’nın talebini değerlendiren nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tahliye kararı verdi.

MÜEBBETLE YARGILANAN BAKLAVA PATRONU SERBEST

16 Mayıs 2017: "FETÖ" soruşturmasında tutuklanan Gaziantepli Habeş Seyitoğlu Baklava şirketinin Dış Ticaret Genel Müdürü Serdar Seyitoğlu tahliye edildi. Seyitoğlu ile tutuksuz yargılanan amcası Mustafa Seyitoğlu, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “Terör örgütü üyeliği” ile suçlanıyordu. Savunmaların ardından ara kararını veren mahkeme heyeti tutuklu sanık Serdar Seyitoğlu’nun tutuklulukta kaldığı 7,5 aylık süreyi ve suç vasfının değişme ihtimalini dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Serdar Seyitoğlu’nun “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ile “Terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapsi isteniyordu.

18 Mayıs 2017: Samsun’da darbe girişiminin hemen ardından tutuklanan Uluslararası Yöneticiler Derneği’nin (YÖNETDER) üyesi Yavuz Düz, Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi.

BANK ASYA YÖNETİCİSİ SERBEST

24 Mayıs 2017: Sakarya’da hakkında “anayasayı ihlal” ve “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla dava açılan Bank Asya’nın eski yönetim kurulu başkanı Erhan Birgili adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliye edildi.