İşte dolar bozduranların toplam zararı

CHP Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, doların 3 lirayı aştığı dönemde hükümetin başlattığı 'dövizi bozdur' kampanyası yüzünden vatandaşın zararının 8 milyarı aştığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, hükümetin hem dolar bozdurmaları için çağrı yaptığı vatandaşları hem de talimatla dolar sattırdığı kamu kurumlarını büyük zarara uğrattığını söyledi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Tamaylıgil, dolar kurunun 3.05 seviyelerine gelmesiyle birlikte hükümet üyelerinin vatandaşlara dolarlarını satmaları yönünde çağrıya başladığını, kasım ayında doların yeniden tırmanışa geçmesiyle birlikte de kamu kurumlarına dolar satmaları ya da dolarla olan işlemlerinde TL'ye dönmeleri yönünde talimat verdiklerini hatırlattı.

Çağrıya uyan vatandaşların büyük zarar ettiğini, ancak gönüllü satışla ortaya çıkan zararın kamu maliyesi açısından değerlendirilemeyeceğini belirten Tamaylıgil, şöyle konuştu:

"Hükümetten gelen talimatla dolarlarını o günkü kurdan bozdurmak zorunda kalan kamu kurum ve kuruluşları bugün kurun çok daha yükseklere çıkması nedeniyle ciddi ölçüde kur zararına uğradılar. Bu zarar, 2016 yılı bilançolarına yansıyacak ve bu zararı millet olarak hepimiz üstlenmek zorunda kalacağız. Eğer ellerindeki dolarları satan kuruluşların döviz yükümlülükleri, yani döviz borçları varsa, bugün çok daha yüksek kurdan döviz alıp borçlarını kapatmak zorunda kalacaklar. En büyük zarar, döviz borcu olan kurumlarda yaşanan döviz açığı nedeniyle ortaya çıkacak. Sattıklarında dolar kuru örneğin 3.18 TL civarındaysa, bugün 3.85'leri konuşuyoruz. Bu çok büyük zarar demektir."