İstanbul'da eşitsizlik: Kentin en zengin 20 mahallesinde nüfusun yüzde 1,6'sı yaşıyor

İstanbul'un en yüksek sosyoekonomik statüye sahip 20 mahallesinde nüfusun yüzde 1,6'sı; sosyoekonomik statüsü orta ve alt grupta olan 746 mahalledeyse nüfusun yüzde 77,5'i yaşıyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesinin yürüttüğü "Mahallem İstanbul Projesi"ne göre, İstanbul’un en yüksek sosyoekonomik statüye sahip 20 mahallesinde şehir nüfusunun yüzde 1,6’sı yaşıyor.

Proje kapsamında İstanbul’un 959 mahallesi incelenerek sosyoekonomik statü değerleri saptandı. Elde edilen eğitim, gelir ve yaşam koşullarına ilişkin verilerden hareketle İstanbul’daki mahalleler sekiz farklı kategoride sınıflandırıldı.

A+’dan E’ye kadar yapılan sınıflandırmada en yüksek sosyoekonomik statünün gösterildiği A+ grubunda 20 mahalle yer aldı. Beşiktaş’tan 10, Kadıköy’den dört, Beyoğlu’ndan ve Bakırköy’den iki, Şişli ve Beykoz’dan ise bir mahalle en yüksek sosyoekonomik statü skoruna sahip oldu. Araştırmanın sonucuna göre en yüksek sosyoekonomik statüye sahip olan A+ 20 mahallede İstanbul nüfusunun yüzde 1,6’sı yaşıyor.

İKİNCİ GRUPTA YÜZDE 4,9 YAŞIYOR

İkinci grupta yer alan 58 mahalle ise nüfusun yüzde 4,9’unu kapsıyor. İstanbul’da yaşayan her 100 kişiden altısı sosyoekonomik statü olarak yüksek gruplarda yer alıyor.

Üst orta kesim olan B+ ve B grubunda yer alan toplam 135 mahalle ise İstanbul nüfusunun yüzde 16,3’ünü barındırıyor.

ÇOĞUNLUK ORTA VE ALT GRUPTA

Orta orta grupta ise 329 mahalle yer alırken bu mahallelerde yaşayanlar İstanbul’un yüzde 42,2’sini temsil ediyor.

Sosyoekonomik statüsü düşük grupta yer alan mahallelerin nüfustaki karşılığı yüzde 35,1 olurken, bu grupta 417 mahalle bulunuyor.

Projeyi yürüten İÜ İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, İstanbul’un sosyoekonomik statü skorunun düşme eğiliminde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bunda İstanbul’un halen en fazla göç alan şehir olmasının önemli payı bulunuyor. Nitelikli göçten ziyade sosyoekonomik statünün düşük seyrettiği göç dalgaları İstanbul’un genel görünümünü değiştiriyor. Öte yandan Suriyeli göçmenler bu araştırmaya sağlıklı veri olmadığından dahil edilmedi. Bu göçmenler de eklendiğinde sosyoekonomik statü skorunun daha hızlı düşme eğiliminde olduğu ortaya çıkacaktır.”