İstanbul Marina'nın gerçek yüzü: Böcekli yemek, sağlıksız koşullar ve işçi sömürüsü

İstanbul Kartal'da DAP Yapı tarafından inşa edilen "İstanbul Marina" adlı projede, 5 milyon lira değerinde daire bile yer alacağı duyurulurken, projenin inşaatında çalışan emekçiler ise böcekli yemekler, sağlıksız koşullar ve ödenmeyen alacakları için eyleme geçti.

soL - İstanbul

Son yıllarda AKP'li müteahhitlerin büyük bir iştahla saldırdığı Kartal'da, DAP Yapı tarafından "İstanbul Marina" adlı bir proje yapılıyor.

5 milyon değerinde dairenin bile bulunacağı projenin inşaatı tüm hızıyla devam ederken, bu dev inşaatta aynı zamanda büyük bir işçi sömürüsüne imza atılıyor.

Sağlıksız koşullarda barınan işçiler, günlerce aynı yemeği yiyor, yemeklerinden böcek çıkıyor. Bu da yetmiyor, 5 milyonluk daireyle övünen proje sahipleri işçilerin alacağı üç kuruşluk ücretleri ödemiyor.

Tüm bu yaşananlar sonrası "İstanbul Marina" şantiyesinde yüzlerce işçi kötü beslenme, sağlıksız koşullarda barınma ve ödenmeyen alacakları nedeniyle eylem yaptı. İşçiler, "milyonluk projeler yapan biz inşaat işçileri, insan onuruna yakışır beslenme koşulları istiyoruz" diyor. 

Yapılan iş bırakma eyleminin nedenlerine dair şantiyede çalışan iki işçi ile konuştuk.

Yaklaşık 6 aydır bu inşaatta çalışan M.D. ve E.K., ailelerini geride bırakıp Erzurum'dan çalışmaya geldiklerini şantiyede yaşadıklarını soL'a anlattılar.

Şantiyede yapılan eylemin nedenleri nelerdi?

M.D: Genel olarak yemeklerin ve koğuşlarımızın sağlıksız olmasıyla ilgiliydi. Bazı zamanlar günlerce aynı yemekler çıkıyor, bayat ekmekler veriliyor. Ara sıra yemeklerden böcek çıkıyor. Yani yemekhane temizliğine hiç dikkat edilmiyor. Yattığımız yerler ve duşlar çok pis. Koğuşlar kışın soğuk, yazın sıcak oluyor. Yattığımız yerde altı kişi kalıyoruz. Mesela kışın koğuşlar ısıtılmıyor, üşüyoruz. Yaz aylarında da sıcak havadan dolayı yatamıyoruz, daha az uyuyoruz. Geçmiş zamanlarda bu konulardan dolayı yine tepki gösterilmiş, şartlar birkaç gün iyileştirilmiş ama sonra tekrar eski halini almış. İşte bugün "patlama" günüydü. Biz bu olumsuz koşullarda çalışmaya tepki vermiş olduk.

E.K: Bizler gurbetten gelmişiz. Sanki önümüze ne konulursa yeriz, içeriz ya da neresi olursa yatar uyuruz gibi davranılıyor. Tam bir köle gibi davranıyorlar. Bu nedenler (yemek ve barınma) dışında, bugün yapılan eylemin bir diğer tetikleyicisi, ücretlerin zamanında ödenmemesidir. Ücretlerin zamanında verildiği hiç görülmedi. Biz ailemizden ayrılıp bu işe, gurbete geldik. Şantiyede çalışan çoğu insan başka şehirlerden buraya çalışmaya geldi. Burada çalışıp ailelerine para gönderiyorlar. Ücretlerin devamlı geciktirilmesi eylemin bir diğer nedenidir.

Eyleminizin ardından patronun ve taşeron firmanın tutumu nasıl oldu?

M.D: İşçiler ses çıkarmak istiyorlar, taşeron firma tarafından "sizi işten çıkarırız" diye tehdit ediliyorlar. İşveren firma taşeronu "ekibini topla git" diye tehdit ediyor, taşeron da bizi!

E.K: Mesela bugün yapılan eylemde işçileri korkuttular. Taşeronlar işçileri "işe dönmezsen çıkışını vereceğiz" diye tehdit ettiler. Bazı işçiler eylemi bitirip geri döndüler. İnsanlar mecbur bırakıldılar geri çekilmeye. Ailelerine bakıyorlar. Taşeronlar bu durumun farkındalar ve bu mecburiyeti işçilere karşı kullanıyorlar. Zorla köle muamelesi yapıyorlar bize.

"PATRONLAR İŞÇİLERİN ÖRGÜTSÜZLÜĞÜNDEN YARARLANIYOR"

Görüşlerini aldığımız bir diğer Dap Yapı İstanbul Marina işçisi K.A., şantiyedeki sorunların uzun süredir devam ettiğini, geçmiş zamanlarda da benzer tepkileri verdiklerini, bir süre şartların iyileştiğini ama  daha sonra tekrar bozulduğunu belirtti.

K.A., "Patrona yük olan işçi giderlerinin en aza indirilmesi için bizler bu insani olmayan durumu yaşıyoruz. İşveren ve taşeron firmaların inşaat işçilerinin örgütsüzlüğünden faydalanıyor" dedi.