İstanbul Barosu Genel Kurulu başladı

İstanbul Barosu genel Kurulu başladı. Beş grubun yönetime seçilmek için yarışacağı genel kurulun açılışında konuşan Baro Başkanı Ümit Kocasakal, "Baro Başkanı olarak sizi son defa selamlıyorum" dedi.

İstanbul Barosu Genel Kurulu başladı.

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, başkanlık divanı seçiminin ardından Baro Başkanı Ümit Kocasakal açılış konuşmasını yapmak için kürsüye geldi. Kocasakal, son kez Baro Başkanı olarak konuştuğunu belirterek, “Baro başkanı olarak son defa sizi selamlıyorum. Çok karışık duygular içerisindeyim. Aramızdan ayrılan tüm meslektaşlarımı saygı ve rahmetle anıyorum” dedi.

Ancak bu sırada bir grup avukat, Kocasakal’ın öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin adını anmadan konuşmaya başladığı gerekçesiyle sahneye çıktı. Avukatlar ellerinde Tahir Elçi resimleri taşıdı ve “Tahir Elçi onurumuzdur”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Hepimiz Elçi’yiz öldürmekle bitmeyiz” sloganları attı. Grup daha sonra salonu terk etti.

KOCASAKAL: BEKLESENİZ DİYECEKTİM

Daha sonra konuşmasına devam eden Kocasakal şunları söyledi: “Buna saygı duyuyorum. Biraz daha bekleseydiniz ismini okuyacaktım. İnsani olarak söylüyorum şimdi o kaldığım yerden devam ediyorum. Faşizme karşı olan sözlere sonuna kadar katılıyorum ama faşizmin de türleri var. Ben kimsenin etkisi altında kalarak değil burada her türlü ideolojik düşüncelerden öte görevi başındayken alçakça öldürülen Tahir Elçi’yi özlemle ve rahmetle anıyorum. Ben Tahir Elçi’yle 23 sene önce Almanya’da tanıştım. Tahir Elçi politik ve ideolojik olarak farklıydı ama dostumdu, güler yüzlü ve nazik bir insandı… O benim dostumdu. Katledilişi ile hayatımın en büyük acılarından birini yaşadım. Farklı düşüncelere sahip olmamamız oturup konuşmamıza engel değil. Onu her zaman hatırlayacağım. Tahir Elçi burada olsaydı, ‘burası bunun ne yeri ne de zamanıdır’ derdi. ‘Biz buraya baroyu savunmaya geldik’ derdi. Onu alçakça öldürenlerin bir an önce bulunup cezalandırılmasını istiyorum.”

Kocasakal, baro başkanlığı görevini "başka yerlere sıçramak için kullanacağı" yönündeki eleştirilere de yanıt vererek şunları söyledi: “Hukukun Üstünlüğü Platformu’ndan, benim görev başındayken ‘başka yerlere sıçrayacağımı’ söylediler. Ama başka meslektaşlarım AKP’den milletvekili oldular. İki yıllık görev süresini akte aykırı davranmadan tamamladığım için mutluyum. Ama artık özgürüm…”

SALONDA TAHİR ELÇİ, CİZRE VE CERATTEPE PANKARTLARI

Öte yandan sabah erken saatlerde Genel Kurul’un yapılacağı Haliç Kongre Merkezi’ne gelen avukatlar destekledikleri adaylara ilişkin görsel düzenlemeler yaptı. Salonda Tahir Elçi, Cerattepe, Cizre hakkında da pankartlar asıldı.