İskenderun’daki 62 bin metrekarelik yeşil alan imara açıldı

Hatay’ın İskenderun ilçesinde şehir merkezinin orta yerindeki 62 bin metrekarelik yeşil alan olan Karayolları arazisi, Bakanlık tarafından rezerv alanı ilan edilerek imara açıldı.

Karayolları arazisi İskenderun Belediyesi tarafından daha önce de bir kaç kez imara açılmak istenmiş, ancak engellenmişti.

Evrensel'den Halil İmrek'in haberine göre, mimar Ercüment Kimyon’un daha önce açtığı dava sonuçlanmasıyla alan mahkeme kararıyla “yeşil alan” olarak tescillenmişti. Yeşil alanın mülkiyeti karayolları genel müdürlüğüne aitti. İskenderun Belediyesi bu alanın mülkiyetini Karayollarından almak için rayiç bedeli üzerinden satın alması gerekiyordu. Ancak yerin değerini ödeyecek bütçesi bulunmuyordu. Belediyede söz konusu yeri Kentsel Dönüşüm Kanunu diye anılan 6306 Kanunun kapsamından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden “rezerv yapı alanı” olarak almış oldu. 

Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı avukat Nalan Akkülah açtığı davada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının rezerv yapı kararının iptalini istedi. Akkülah dava dilekçesinde, söz konusu taşınmazın daha önce dava konusu yapıldığını ve mahkeme kararıyla yeşil alan olarak tescillendiğine dikkat çekti. Akkülah, mahkemenin kesinleşmiş kararına rağmen söz konusu yeşil alanın rezerv yapı olarak tahsis edilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirtti.

HALKIN NEFES BORUSU
Bu yeşil alan çevre halkı için bir nefes borusu. Zira sekiz mahallenin bulunduğu bu koca bölgede sadece 300 metrekarelik bir park var. 62 bin metrekarelik yeşil alan ise bir türlü halkın kullanımına sunulmuyor, park olarak değerlendirilmiyor. Oysaki doğal bir koruluk ve içinde yılların eskitemediği palmiye ağaçları var. Şuanda alanın etrafı duvar ve çitlerle çevrili.