Işık Koşaner neden istifa ettiğini açıkladı

Darbe Komisyonunda dinlenen eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, 2011 yılındaki YAŞ toplantısından 2 gün önce neden görevinden istifa ettiğini açıkladı.

DHA

Genelkurmay eski Başkanı Işık Koşaner, 2011 yılındaki istifasına ilişkin Darbe Komisyonunda açıklamalarda bulundu. “Büyük bir general, subay, astsubay kitlesi yok yere hapisteydi. Mahkeme görevini yapmıyordu. Savcı ve hakimlerin tutumları aleni olarak hukuka aykırıydı" diyen Koşaner, "Rastgele toplu tutuklamalarla, silahlı kuvvetlere bir mesaj veriliyordu. Kamuoyu nezdinde aşağılamak ve kadrolarımızı boşaltmak, kendi kadrolarına yer açmaktı. Biz asker olarak emir verdiğimizde askerimiz koşarak ölüme gidiyor. Biz onun hakkını korumak zorundayız, ölümüne korumak zorundayız. YAŞ kararlarında bunların hepsini bana attıracaklardı. Bu mümkün değildi. Yaptığım zaman bu suça ortak olacaktım“ ifadelerini kullandı.

Koşaner, FETÖ eylemlerinin suç olarak telakki edilmediği dönemde görevde olduğunu belirterek “O dönemde örgütün öğrenci evlerinden söz ediliyordu. Buradaki insanların öncelikle askeri okullara sokulmaya çalışıldığı söyleniyordu. Örgütün birçok ülkede okulları vardı. Bir okul olarak telakki edildiği için araştırma söz konusu olmuyordu. Güçlü mali kaynakları olduğu biliniyor. Örgüt kendine yandaş bir nesil yetiştirmeye çalışıyor ve bu da hiç gözlerden kaçan bir olay değildi. Asker olarak bizim de dikkatimizi çekiyordu. Bu olayların nihai bir amacının olduğundan bir şüphemiz yoktu. Sonuçta ne amaçlanıyor bunu düşünüyor ve endişe duyuyorduk. Bu endişelerimiz 15 Temmuz gibi bir olay olacak şeklinde kesinlikle değil. Aklımızın ucundan geçirmezdik" diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminin askeri planlama açısından nasıl bulduğu ve nerede hata yapıldığı konusunda düşüncelerini şöyle dile getirdi:

“Göründüğü kadarıyla askeri planla alakası yok. Hatalı, zayıf, düşünülmemiş. Bizim tabirimizle kurmay emeği yok denecek kadar üstünkörü planlanmış. Amacının ne olduğu belli değil. İyi bir plan olduğunu kimse söyleyemez ben de söyleyemem. ”