IŞİD'e satıldığı iddia edilen kimyasallar maddeler Meclis gündeminde

Rusya Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin'in patlayıcı üretiminde kullanılan kimyasal maddeleri IŞİD'e sevk ettiği iddiasıyla açıkladığı Türk şirketlerinin isimleri Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na soruldu.

Haber Merkezi

Rusya Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, 25 Mayıs'ta IŞİD’e kimyasal içerikli madde gönderdiği iddia edilen Türk Şirketleri’nin adlarını açıkladı. 

Çurkin'in adlarını açıkladığı Gültaş Kimya, Marikem Kimyevi ve Endüstriyel Ürünler, Metkim, Ekim Gübre ve Diversey Kimya'nın yetkilileri soL'a verdikleri bilgilerde kendilerini savunurken, AKP'nin yarattığı yasal boşluk meclis gündemine taşındı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtlaması istemiyle Çurkin'in iddialarını soran CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, soru önergesinde "Çurkin, Türkiye’den  Suriye sevk edilen Amonyum nitrat sevkiyatının 7 kat arttığına dikkat çekti. Bu firmaların, ilgili kimyasalları, ya Türkiye üzerinden veya üçüncü ülkeler üzerinden ihraç ettiğinin belirlendiğini dile getirerek Türkiye’yi BM ye şikayet etmiştir" ifadelerini kullandı.

Tüm tarafından verilen ve Çavuşoğlu'nun yanıtlaması talep edilen soru önergesi şu şekilde:

Aşağıdaki sorularımın Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Rusya’nın BM daimi temsilcisi Vitaly Çurkin, BM Genel Sekreterliğine bir mektup göndererek, önemli açıklamalarda bulunduğu, haberleri 25 Mayıs 2016 tarihli, yazılı ve görsel medyada yer aldı.

 

Rus haber ajansı Sputnik  kaynaklı habere göre, Çurkin, IŞİD’e kimyasal içerikli madde gönderen TÜRK ŞİRKETLERİ’nin adlarını açıkladı.  

“Gültaş Kimya, Marikem Kimyevi ve Endüstriyel Ürünler, Metkim, Ekim Gübre ve Diversey Kimya” olarak adları açıklanan bu firmaların, Irak ve Suriye’de IŞİD’in kullandığı kimyasal içerikleri temin ettiklerini belirten , Çurkin, Türkiye’den  Suriye sevk edilen Amonyum nitrat sevkiyatının 7 kat arttığına dikkat çekti. Bu firmaların, ilgili kimyasalları, ya Türkiye üzerinden veya üçüncü ülkeler üzerinden ihraç ettiğinin belirlendiğini dile getirerek Türkiye’yi BM ye şikayet etmiştir.

Bu Bilgiler Işığında,

Söz konusu Mektup Bakanlığınız aracılığı ile, Türkiye’ye iletilmiş midir?

Adı geçen Şirketlerin Kimyasal Madde Ticareti yaptıkları doğru mudur? Bunlar ne tür kimyasalların ticaretini yapmaktadırlar. Hangi Ülkelerden ithalat yapmaktadırlar. Hangi Ülkelere ihracatları var?  Bu kimyasalları yurtiçinde işliyorlar mı?

Bu firmalarla ilgili, Bakanlığınız bilgi sahibi midir? Haklarında istihbarı bilgi toplanmış mıdır?

Adı geçen Firmaların sahibi veya ortakları kimlerdir? Yıllık ciroları ne kadardır? Devlete 2015 itibariyle ne kadar vergi ödemişlerdir? Toplam Varlıkları ne kadardır?  Türkiye’de Kurulu kimyasal tesisleri var mıdır? Bunlar nerelerdedir? Bu şirketleri merkezleri nerededir?

2015 Temmuzundan beri Ülkemizde yaşanan terör olaylarında, ağırlıklı olarak Amonyum nitratın kullanıldığı sık sık basınımıza yansımakta, bu konu kamu görevlilerince de teyit edilmektedir. Terör örgütünün Amonyum nitrata bu kadar kolay ulaşmasında bu şirketlerin payı var mıdır? Herhangi bir şekilde bu şirketleri adları bu tür olaylara karışmış mıdır?

Söz konusu şirketlerin Irak ve Suriye’ye Amonyum nitrat ihracı var mıdır? Varsa ne kadardır. Karşı Muhatapları kimlerdir. İlgili kimyasalların kimlere teslim edildiği bilinmekte midir?

Bu şirketlerle ilgili Bakanlığınız her hangi bir suç duyurusunda bulunacak mı?  İlgili bakanlıklardan ve ya kurumlardan bu şirketlerle ilgili yapılan herhangi bir soruşturma bilgisi Bakanlığınıza yansımış mıdır? Böyle bir soruşturma açılmamış ise siz Bakanlık olarak talep edecek misiniz?