IŞİD'çilerin Türkiye'deki 'eğitimleri' izlenmiş ama...

IŞİD’in çeşitli illerde düzenlediği ve onlarca kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıları organize eden kişilerin, 2012 yılından itibaren yaklaşık 2 yıl boyunca takip edildiği ortaya çıkarken, buna karşın saldırıların nasıl engellenmediği sorusu bir kez daha gündeme geldi.

DHA

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü terör ve istihbarat birimleri 2012 yılında o dönem El Kaide olarak bilinen, ancak daha sonra IŞİD’e yöneldiğini belirlediği yapı içerisinde yer alan kişileri takibe aldı. 

Polisin yaklaşık 2 yıl sürdürdüğü fiziki takip sırasında örgüt mensuplarının her adımı "izlendi". Polisin fotoğraflı olarak yaptığı fiziki takipte örgüt üyeleri Yunus Durmaz, Ahmet Güneş, Abdulmutallip Polat, Nusret Yılmaz ve diğerlerinin kentteki 2 ayrı dernekte sık sık örgütsel toplantılara katıldıkları kaydedildi. Örgüt mensuplarının 15 Eylül 2012’de El Kaide soruşturmasına tabi tutulan bir kişinin kızının düğününe katılarak IŞİD flaması taşıdığı belirtildi. 18 Kasım 2012 tarihinde ise Yunus Durmaz, Nusret Yılmaz, Abdulmutallip Polat ve Ahmet Güneş’in de aralarında olduğu 25 kişinin kamuflaj elbisesi giyerek örgütsel eğitim amaçlı paintball maçı yaptıkları, 16 Aralık 2012’de 30- 35 kişi ile birlikte Burç ormanlık alanında örgütsel eğitim amaçlı düz koşu ve şınav çektikleri, yanlarında getirdikleri küçük çocuklara örgütsel eğitim yaptırdıkları, 13 Şubat 2013’te Suriye’de ölen Hikmet Aslan’ın Yeşilkent mezarlığında yapılan cenazesine katıldıkları, 31 Mart 2013’te örgütsel amaçlı ormanlık alanda toplantı düzenledikleri, 13 Ağustos 2013’te Suriye’deki çatışmalarda ölen Ali İhsan Yeter’in taziyesine katıldıkları, 27 Eylül 2013’te örgütsel amaçlı kermes düzenledikleri, 16 Şubat 2014’te Suriye’de ölen Mehmet Kanlı için kurulan taziye çadırını ziyaret ettikleri saptandı.

Polis takibi sırasında IŞİD üyelerinin sık sık örgütsel toplantılar yaptıkları, derneklerde küçük çocukları eğittikleri ve imamların arkasında namaz kılmayı reddettikleri belirlendi. Fiziki olarak yapılan takipte IŞİD üyelerinin 25 Aralık 2012 günü bayram olmasına rağmen bir gün sonra 26 Aralık günü Yunus Durmaz, Ahmet Güneş’in de aralarında olduğu 70 kişinin alternatif bayram namazı kıldıkları belirlendi. Yine örgüt üyelerinin 2 ve 16 Ağustos ile 25 Ekim 2013 günü örgütsel faaliyet amacıyla toplandıkları dernekte alternatif cuma namazı kıldıkları saptandı.

IŞİD militanlarının böylesine yakından takip edilmesine rağmen saldırıların nasıl durdurulamadığı sorusu ise bir kez daha gündeme geldi.