IŞİD davasında IŞİD’den ceza yok

Niğde'deki IŞİD davasında mahkemenin, daha önce iddianame ve tutuklama kararında belirtilmesine rağmen sanıklara IŞİD üyesi olmak suçundan ceza vermediği ortaya çıktı.

Niğde’de bir asker, bir polis ve bir sivil vatandaşı öldürdükleri iddiasıyla yargılanan sanıkların davasında sanıklara “öldürme, silahlı gasp, tehlikeli madde bulundurma, anayasal düzeni zorla ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından toplam 10 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve çeşitli sürelerde hapis cezaları verilmişti. Ancak mahkemenin daha önce iddianame ve tutuklama kararında belirtilmesine rağmen sanıklara IŞİD üyesi olmak suçundan ceza vermediği ortaya çıktı.

Cumhuriyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre, olayda IŞİD üyesi olduğu iddia edilen sanıklar tarafından öldürülen kamyon şoförü Turan Yaşar’ın ailesi adına avukat Ali Çil tarafından Yargıtay’a bir temyiz dilekçesi verildi. Dilekçede, iddianamede Çendrim Ramadani, Benyamin Xu ve Muhammed Zakiri’nin IŞİD silahlı terör örgütü üyesi olduklarının tespit edildiği ve suçlardan tutuklanmalarının talep edildiği anımsatıldı. Temyiz dilekçesinde bu sanıkların Ankara 9. Sulh Ceza Hâkimliği’nce yaptıkları diğer eylemlerden ve IŞİD üyesi olduklarından dolayı tutuklandıkları belirtilerek Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamanın sonunda ise savcılığın esas hakkındaki görüşünde 3 sanığa IŞİD’e üye olmak suçuna uygun Türk Ceza Kanunu’nun 314. maddesinden ceza verilmesinin istenmediği anlatıldı. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada mütalaada talep edilmemiş olmamasına rağmen 3 sanığa IŞİD üyesi olmaktan TCK’nin 314. maddesinden ceza verilmesini talep ettikleri vurgulandı. Ağır Ceza Mahkemesi’nin çeşitli suçlardan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uyarınca cezalandırılmalarına rağmen IŞİD üyeliğinden ceza verilmediği kaydedilen dilekçede, yerel mahkeme kararının bozulması istendi.