Irak'ta şiddetli deprem: 6 ülkede hissedildi

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun (USGS) verilerine göre Irak'ın güneydoğusunda yer alan Süleymaniye'de deprem yaşandı. Depremin Richter ölçeğine göre 7.3 büyüklüğünde olduğu açıklandı.

Irak'ta, 7,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Komşu ülkelerde de hissedilen depremde, çok sayıda insanın öldüğü ve yaralandığı belirtildi. 21:18'deki depremin ardından Irak-İran sınırında 00.33'te 4.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelirken Irak'ta ilk belirlemelere göre 7 kişi hayatını kaybetti, en az 50 kişi de yaralandı. 

İran'da ise en az 155 kişi hayatını kaybetti, 1500'den fazla yaralı var.

Türkiye, Suriye, İran, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedilen depremin derinliği 10 kilometre olarak saptandı. 

Ölü ya da yaralı olup olmadığı konusunda henüz bilgi verilmedi.

MERKEZ ÜSSÜ SÜLEYMANİYE 

Irak'ın Süleymaniye kentinde 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Irak'taki deprem Güneydoğu'daki illerde de hissedildi.

Kerkük, Erbil ve Bağdat'ta da çok şiddetli hissedilen deprem Türkiye'den de hissedildi. Depremin merkez üssü Süleymaniye kenti.

TÜRK KIZILAYI'NDAN AÇIKLAMA

Türk Kızılayı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen ve ülkemizde de hissedilen deprem sonrası ekiplerimiz bölgeye sevk edilmiştir" dedi.

DİYARBAKIR, MARDİN VE BATMAN'DA KORKUYA NEDEN OLDU

Deprem, hissedildiği Diyarbakır, Mardin ve Batman'da korkuya neden oldu. Yaklaşık 40 saniye süren deprem nedeniyle panik yaşayan vatandaşlar, kendilerini sokağa attı. Mardin'de çocuğunu kucaklayarak sokağa çıkan bir vatandaş, "Depremi eşim bayağı hissetti. Eşim panikledi bu yüzden çok korktum" dedi.

DEPREM 6 ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

Deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi.

KANDİLLİ MERKEZ ÜSSÜ'NÜ İRAN OLARAK AÇIKLADI

Öte yandan Kandilli Rasathanesi de deprem şiddetini 7.1, merkez üssünü ise İran olarak açıkladı.

HAKKARİ VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

İHA'nın haberine göre; deprem, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde birçok şehirde olduğu gibi Hakkari il genelinde de hissedildi. Hakkari'nin Çukurca, Yüksekova ve Şemdinli ilçesindeki vatandaşlar ise depremin şiddeti ile birlikte evlerini terk ederek dışarı çıktılar.

Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, depremde can ve mal kaybının olmadığını belirterek, depremin merkez üssüsün Irak'ın Süleymaniye kenti olduğunu söyledi.

CANLI YAYINDA DEPREM ANI

SAĞLIK BAKANINDAN AÇIKLAMA 

Sağlık Bakanı Demircan, Irak'ta meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Kuzey Irak'tan gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz." dedi.

KALIN: EKİPLERİMİZ HAREKETE GEÇMİŞ DURUMDA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kuzey Irak'ta meydana gelen depremle ilgili oalrak "Irak’ın kuzeyinde meydana gelen deprem nedeniyle AFAD, Kızılay ve diğer birimlerimiz arama-kurtarma çalışmaları ve ilaç, battaniye vb. insani yardımlar için harekete geçmiş durumda" açıklamasında bulundu.

BAŞBAKANLIK: TÜRKİYE'NİN IRAK'A YARDIMLARI YOLA ÇIKTI

Başbakanlıktan, Irak- İran sınırında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrası Türk Kızılayı'nın bölgedeki depoları vasıtasıyla yardıma başladığı, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere sınıra yakın illerde bulunan AFAD ve UMKE arama kurtarma ekipleri ile insani yardım malzemelerinin Habur Sınır Kapısı'na yönlendirildiği bildirildi. Ayrıca ihtiyaç halinde bölgeye uçakla sevk edilmek üzere ilave arama ve kurtarma ekiplerinin hazır bekletildiği kaydedildi.

ÇAVUŞOĞLU: GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak'taki depreme ilişkin, "TİKA Bağdat Koordinatörlüğümüz vasıtasıyla gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İnsani yardım icin acil ne gerekiyorsa yerine getirmek üzere hazırlıklarımız tamamlanıyor" dedi. 

İLK BELİRLEMELERE GÖRE EN AZ 4 KİŞİ ÖLDÜ

Süleymaniye İl Sağlık Müdürü Mirhan Muhammed, yerel basına yaptığı açıklamada, depremde Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre en az 4 kişi öldü, 50 kişinin yaralandığını ifade etti.

DERBENDİHAN BARAJI TEHLİKEDE

Derbendihan Barajı Müdürü Rahman Gani ise depremin şiddetinden dolayı baraj çevresindeki dağlardan büyük kaya parçalarının düştüğünü, barajın da zarar görmüş olabileceğini söyledi. Süleymaniye Valisi Ömer Ahmed Emin, yaptığı yazılı açıklamada, depremden dolayı yarın vilayet sınırları içerisinde mesainin yapılmayacağını belirtti.