Irak, Afganistan, Nijerya ve şimdi de Türkiye: Çocuklar nasıl intihar eylemcisi yapılıyor?

UNICEF, Gaziantep'teki saldırının ardından tekrar gündeme gelen çocuk intihar eylemcilerinin, geçtiğimiz yıllara oranla katlanarak arttığı bildiriliyor.

Irak polisi, Kerkük kentinin kuzeyindeki bir sokakta, 16 yaşından oldukça küçük görünen bir çocuğu yakaladı. Polisin gömleğini çıkardığı çocuğun bedeninde, iki kilogramlık bomba sarılı halde bulundu.

Reuters'ten Patrick Markey'in aktardığı bu olay, geçtiğimiz Pazar günü oldu. Bir gün önce ise Gaziantep'te 12 yaşında bir çocuk, düğünde gövdesine sarılı bombayı patlattı ve 51 kişi yaşamını yitirdi. 

Gaziantep'te düğünde yaşanan intihar saldırısında, ülkede ilk kez bir çocuk, intihar bombacısı olarak kullanıldı. Afganistan'da, Taliban'ın uzun yıllardır çocukları intihar eylemlerinde kullandıği biliniyordu. 2012'de 14 yaşında bisikletli bir çocuk, Kabil'deki NATO üssünü havaya uçurmuş ve saldırıda 6 kişi yaşamını yitirmişti. 2014'te ise, yine bir çocuk Afgan başkentinde Fransız Kültür Merkezi'nde kendini havaya uçurdu.

AMAÇ YETİŞKİN SAVAŞÇILARI KORUMAK, GÜVENLİK GÜÇLERİNİ GAFİL AVLAMAK

Araştırmacılar ve yetkililer, IŞİD ve diğer İslamcı örgütlerin giderek artan sayıda intihar eyleminde çocukları kullanma eğiliminde olduğunu, bu şekilde yetişkin savaşçıların korunması ve güvenlik güçlerinin 'gafil' avlanılmasının amaçlandığını belirtiyor.

Batı Afrika'da, Boko Haram intihar bombacısı olmaya zorlamak için çocuk kaçırma eylemleri yapıyor. Irak ve Suriye'de ise IŞİD; işgal ettiği topraklarda ailelerine iş verdiği çocukları, kendi okul ve kamplarında eğitiyor. Örgüt, sosyal medya hesaplarından da küçük yaştaki çocukların eğitildiği kamp görüntülerini paylaşıyor.

UNICEF bölge sözcüsü Juliette Touma bölgede çocukların kullanıldığı eylemlerin arttığına dikkat çekerek şöyle söylüyor; "Çocuklar çok daha aktif bir rol alıyor ... ağır silahların kullanımı konusunda eğitim alıyorlar, keskin nişancılar olarak ve ön cephelerde kontrol noktalarında intihar bombacıları olarak kullanılıyorlar."

Cumartesi akşamı Gaziantep'te bir düğünü vuran intihar eylemcisinin de 12 yaşında olduğu belirtilmişti. Saldırıda yaşamını yitiren 51 kişiden 22'si ise, 14 yaşın altındaydı.

IRAK'TA VE BATI AFRİKA'DA DA AYNI TAKTİK KULLANILIYOR

IŞİD, çocukların yanı sıra zihinsel sağlığı yerinde olmayan kişileri de intihar eylemcisi olarak kullanıp, kontrol noktalarına gönderiyor. Pazar günü Kerkük'ün kuzeyinde yaşanan olayda, görüntülere ağlayan bir çocuk yansımıştı. Irak güvenlik güçleri üzerinde 2 kg patlayıcı bulunan çocuğun 16 yaşında olduğunu iddia etmiş ancak yerel kaynaklar çok daha küçük yaşta olduğunu belirtmişti. Çocuk hala IŞİD işgali altında olan Musul kökenliydi.

Irak hükümeti için çalışan analist Hişam el-Haşimi, IŞİD'in bu yıl Cennet Gençlik Tugayı'Nı yeniden aktif hale getirdiğini belirtiyor. el-Haşimi;  Gençleri intihar eylemlerine dahil etmek daha kolay, özelliklede sevdiklerini kaybettikleri anlardan sonra. Onlar daha az ilgi ve erkek yetişkinlere göre daha az şüphe çeker" diyor.

Nisan ayında raporunda UNICEF,  2014'e göre bu yıl, çocukların intihar bombacısı olarak kullanıldığı saldırıların Nijerya'da dört kat arttığını belirtiyor.

Mart ayında Boko Haram, bir köy baskınında kaçırdığı ve vücudunu patlayıcılarla sardığı 12 yaşındaki bir kız çocuğunu, Kamerun'da intihar saldırısında kullanmıştı.

UNICEF raporuna göre, kaçırılan ve intihar saldırılarında kullanılan çocukların yaklaşık üçte ikisi kız. Sadece bu yılın ilk altı ayında UNICEF, Batı Afrika'da 38 çocuk intihar bombacısı kaydedildiğini bildiriyor.