İmamlardan anayasaya aykırı talep: Medreselere yasal düzenleme yapılsın!

Din-Bir-Sen (Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası) Genel Başkanı Yusuf Özdemir, medreselerde yıllarca eğitim görenlerin haksızlığa uğradığını iddia ederek, medrese eğitim alanlar için yönetmeliklerde düzenleme yapılmasını istedi. Tevhid-i Tedrisat yasasına ve Anayasa'nın 174'üncü maddesine aykırı bu talep hakkında savcıların işlem yapıp yapmayacağı bilinmiyor.

Haber Merkezi

Din-Bir-Sen (Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası) Genel Başkanı Yusuf Özdemir, medreselerde yıllarca eğitim görenlerin bazı haklardan yararlanamadığını belirterek, bu kısıtlamaların kaldırılarak tüm haklardan yararlandırılmalarını istedi.

Hafızlık belgesi olan imam ve müezzinlere sınavlarda öncelik tanındığını, ancak medrese eğitimi alanlara böyle bir öncelik tanınmadığını belirten Özdemir şunları söyledi:

“Medreselerde yıllarca eğitim görenler İslami ilimlerde yetişiyor. Medrese eğitimi görerek icazet alanların nitelik yönünden üstünlüğü tartışılmaz. Diyanet İşleri Başkanlığı giriş sınavlarında, atama, yükselme ve yer değiştirmelerde medreseden eğitimi görerek icazet almanın hiçbir faydasını göremeyen ve halen Diyanet İşleri Başkanlığında medrese eğitimi alıp görev yapan çok sayıda görevli bulunuyor."

Özdemir, medreselerde 10, 15, hatta 20 yıl eğitim görerek icazet alanların, hafızlık belgesi olanlar gibi yukarıda belirtilen haklardan yararlandırılması gerektiğinin altını çizerek, mevcut uygulamanın adil olmadığını söyledi. 

TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU'NA VE ANAYASAYA AYKIRI TALEP 

Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğretim Birliği Yasası) ve Anayasa'nın 174'üncü maddesi olan devrim yasalarının korunması maddesine aykırı olan bu talep hakkında cumhuriyet savcılarının herhangi bir işlem yapıp yapmayacağı ise bilinmiyor.