İmam hatip müdüründen yasa dışı ve keyfi uygulama: Karma eğitimi fiilen kaldırdı

İzmir Buca'da bir imam hatip ortaokulunda, yasa gereği karma olması gereken eğitimin fiilen kaldırıldığı, harem-selamlık şeklinde eğitim yapıldığı okul müdürünün resmi yazısıyla ortaya çıktı. Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu müdürü Müjgan Mutlu, fiziki koşulları yetersiz olan komşu okul Kozağaç Ortaokulu'nun egzersiz için boş sınıf talebine 'O saatte o katta üç kız sınıfımız var…

Okulların açılmasıyla birlikte karma eğitim tartışmaları yeniden başlarken, İzmir'de bir imam hatip ortaokulu müdürünün, yasa gereği karma olması gereken eğitimi fiilen kaldırdığı, harem-selamlık eğitimi başlattığı ortaya çıktı.

İz Gazete'den Gülsen Candemir'in haberine göre Buca Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu’nda karma eğitim fiilen kaldırıldı. Karma eğitimin fiilen kaldırılması, müdür Müjgan Mutlu'nun komşu bir okulun boş sınıf talebine verdiği "Dersliklerin kullanımı ile ilgili talebiniz incelenmiş olup belirtilen saatlerde kullanmadığımız dersliklerin bulunduğu katta üç kız sınıfımızın bulunmasından dolayı karma eğitime uygun olmadığı görülmüştür” yanıtıyla öğrenildi.

‘KIZ SINIFLARI VAR’ DİYEREK EGZERSİZE İZİN VERMEDİLER

Buca Kozağaç Ortaokulu binası yetersiz ve eski olduğu için, yıkılarak yenisinin yapımına başlandı. Bu nedenle okulun 900 öğrencisi yakında bulunan Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu binasına taşınmak zorunda kaldı. Okul binası sabahları 300 öğrenciyle imam hatip ortaokulu, öğleden sonra da 900 öğrenciyle Kozağaç Ortaokulu tarafından kullanılmaya başlandı. 

İmam Hatip Ortaokulu’nun binasına taşınan Kozağaç Ortaokulu yönetimi, sabah saatlerinde egzersiz çalışması yapmak için okul idaresinden uygun boş sınıf talebinde bulundu. İmam Hatip Ortaokulu müdürü bu talebi "karma eğitime uygun olmadığı, istenen katta üç kız sınıfı olduğu" gerekçesi ile reddetti.

İşte o yazı: 

'KARMA EĞİTİM PEDAGOJİK OLARAK DÜNYANIN KABUL ETTİĞİ BİR YÖNTEM'

Karma eğitimin yasa dışı ve keyfi bir şekilde fiilen kaldırılması tepkilere yol açtı.

Öğrenci Veli Derneği Genel Başkanı İlknur Kaya Bahadır, karma eğitimi kaldırmaya yönelik yönetmelik değişikliğinin de, okuldaki uygulamanın da kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Çocukları küçük yaşta kız-erkek diye ayırmanın hiçbir pedagojik yanının bulunmadığını ifade eden Dernek Başkanı Bahadır, şunları söyledi:

“Burada aslında iki sorun var. Biri karma eğitimin ortadan kaldırılması, diğeri planlama beceriksizliği. Karma eğitim bilimsel ve pedagojik olarak dünyanın kabul ettiği bir yöntem. Zaten günümüz koşullarında kadın ve erkeğin sosyal hayattan soyutlanması söz konusu bile olamaz. Öyleyse sosyal yaşamın küçük bur simülasyonu olan okullar, aynı zamanda çocukları geleceğe hazırlama misyonuna da sahipken, sormak lazım bu çocuklar hangi geleceğe veya nasıl bir geleceğe hazırlanıyor. Diğer önemli nokta ise okul türlerinin planlanması ile ilgili. Ülkenin her yerinde imam hatip okullarının kontenjanları dolmadığı için sınıfları boş kaldı. Bu okullarda sınıflar çok az öğrenci ile oluşturulurken buna karşın diğer okullarda aşırı yığılma olduğu, sınıfların eğitimin niteliğini düşürecek kadar kalabalık olduğu hatta bu yüzden pek çok yerde ikili eğitime geçildiği ortadadır. Buca’daki sonuç da bu nedenden kaynaklanmaktadır. Bakanlığın imam hatip ısrarı artık basiretsizlik değil ideolojik bir tercih olarak değerlendirilmelidir."

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: OKUL MÜDÜRÜ YAZIM YANLIŞI YAPMIŞ

İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Can, karma eğitimin kaldırılmasının kesinlikle söz konusu olamayacağını, okul müdürünün yazım yanlışı yaptığını iddia etti. Cümlelerin tümünün yanlış yazıldığını öne süren Can, “Gelip okulun bahçesine bakabilirsiniz, öğrenciler karma eğitim görüyor” dese de, okulda yaptığımız incelemede öğrencilerin ayrı sınıflarda ders görüp bahçeyi beraber kullandıkları görülüyor.

İZMİR'DE GEÇEN YIL 11 OKULDA KARMA EĞİTİMİN KALDIRILDIĞI TESPİT EDİLMİŞTİ

Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, 2017-2018 eğitim-öğretim yılı başında İzmir'de 11 okulda karma eğitimin kaldırıldığını, harem-selamlık eğitime geçildiğini belirlediklerini açıklamıştı. 

Yıldırım'ın açıkladığı bu 11 okul arasında Buca Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu da bulunuyordu.  

YASA NE DİYOR? 

Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. maddesinde bu konu, "Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır" cümlesiyle kesin hükme bağlanıyor.