İlyada Destanı'nın gizemi çözülüyor

Çanakkale merkezine bağlı Tevfikiye Köyü sınırlarında, Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsettiği 10 yıl süren savaşı aydınlatacak buluntular ortaya çıkarıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan başkanlığında gerçekleşen kazı çalışmalarında, Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsettiği 10 yıl süren savaşı anlatan buluntular olduğu belirtildi.

Prof. Dr. Rüstem Aslan, bu yılki kazıları Truva Savaşı ile ilişkilendirilen Truva-6 ve Truva-7 dönemi Güney girişi yakınında bulunan Agora alanında sürdürdüklerini belirterek, "Üst katmandan aşağıya doğru indiğimizde geç dönem Roma yapıları ve su sistemi, onun altında Helenistik dönem duvarları, onun altında da Truva-6 ve Truva-7 ile ilişkilendirilen ve yaklaşık olarak günümüzden 3 bin 500 yıl öncesine tarihlenen taş döşeme yol tespit ettik. Özellikle Truva-6, yani Homeros Truva'sı olarak addedilen ve Truva savaşı ile ilişkilendirilen dönem ile kalenin dışındaki bu alanda ne olduğuna ilişkin yeni verilere ulaşmak üzereyiz. Kısmen veriler elde ettik. Son Tunç Çağı Truva'sının önemli girişlerinden birisi olan, Beşik Koyu'na ve olası Truva Limanı'na yönelen Güney kapısının dışında Truva Savaşı dönemine ait çok önemli mimari buluntulara ulaştık. Eylül ayına kadar devam edecek olan çalışmalarda bu buluntuların detaylandırılması için uğraşacağız" dedi. 

Truva'da 19'uncu yüzyılda başlayıp, yaklaşık 150 yıldır devam eden kazılarda cevabı verilemeyen birçok soru olduğunu da belirten Aslan, "Bunlardan bir tanesi de Son Tunç Çağı mezarlık alanının tespit edilememiş olmasıdır. Helenistik, Roma ve Geç Bizans Dönemleri'ne ait mezarlıklar olduğunu biliyoruz. Fakat Son Tunç Çağı'na ait, Truva Savaşı'yla ilişkilendirilen döneme ait mezarlığın henüz keşfedilemediğini görüyoruz. Bu konuyla ilgili bazı düşüncelerimiz var. Önümüzdeki yıllarda kalenin dışındaki bazı noktalarda bunun tespitine yönelik çalışmalarımız olacak" dedi.