İlker Başbuğ'dan Lozan tepkisi

Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Lozan tartışmalarına ilişkin Erdoğan'ın açıklamalarına tepki gösterdi. Başbuğ “Lozan'ın sık sık tartışılması doğru değil” dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tartışmaya açılan Lozan antlaşmasına ilişkin konuştu.

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar’a konuşan Başbuğ, "Lozan Antlaşması bir savaşı bitirmiştir. Karşılıklı bir uzlaşma metnidir. Savaşı bitiren bir metin olarak da halen belki de uygulanmakta olan en uzun ömürlü bir antlaşmadır. Lozan Antlaşması ile Türkiye, bağımsız bir devlet olarak tanınmıştır. Bu Antlaşma, Türkiye Devleti'nin kurucu belgesidir. Böyle önemli bir “Antlaşma”nın sık sık tartışma konusu haline getirilmesinin doğru olmadığını değerlendiriyorum" dedi.

"Lozan Antlaşması güncellenebilir mi? Gözden geçirilebilir mi?" sorusunu da yanıtlayan Başbuğ, "Uluslararası hukukta, 'koşullar değiştiği takdirde' antlaşmaların değiştirilmesine olanak tanınmaktadır. Ancak bu uluslararası hukuk kuralı “sınır antlaşmalarına” son vermek için kullanılamaz. Bu nedenle, belirli bir süre sonra genel anlamda, Lozan Antlaşması'nın sona ermesi de, gözden geçirilmesi de söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.