İlker Başbuğ: Darbe girişimi içerisinde 3 grup var

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "15 Temmuz'u bir askeri darbe olarak değerlendirmiyorum" diyerek, darbe girişimi içerisinde 3 grup olduğunu öne sürdü.

CNN Türk'te Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtlayan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "15 Temmuz'u bir askeri darbe olarak değerlendirmiyorum" dedi. Başbuğ, darbe girişiminin ana omurgasının Gülen Cemaati olduğunu ama toplamda üç grup olduğunu ifade etti.

Başbuğ, 15 Temmuz için "TSK'ya sızan cemaatin silahlı darbesidir" diyerek, bu darbe girişiminin yaşanan diğer darbelerle "aynı havuzda" olmadığını öne sürdü.

Eski Genelkurmay Başkanı, MİT'in "kışla dışında" askerleri izlemesi gerektiğini iddia etti.

"TSK'nın 200 yıllık yapılanmasını KHK'lerle değiştirilme ihtiyacını neden duydunuz?" diye soran Başbuğ, sözlerini "bunu çıkıp biri bana anlatsın. Sizin bu KHK'leri aldığınız konular TSK'nın genel yapılanmasını bozuyor. Emir komuta veya cunta darbesine yönelik önlemler alıyorsunuz. Kanun Hükmünde kararnamelerle TSK'nın yapılanmasının bozulması doğru değil." diyerek sürdürdü.

'GİRİŞİMİN İÇERİSİNDE 3 GRUP VARDI'
Girişimin içerisinde 3 grup olduğunu öne süren Başbuğ, şöyle konuştu:

"15 Temmuz kalkışmasının arkasında planlayan, yöneten, kurgulayan ana isim Cemaat’tir. İkincisi büyük bir ihtimalle anında yapması gereken hareketi yapmayanlar, gecikenler, tereddüde düşenler… Bunlar cemaatçi mi hayır. Böyle bir grup da var bunların içinde. Üçüncü grup ise cemaatçi olmamasına rağmen buradan istifade etmek isteyen bazı insanlar olabilir."