İlhan Cihaner: Parlamento çalışmalarına katılmamamız gerekir

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, "Asgari tutarlılığın gereği olarak Parlamento çalışmalarına katılmamamız gerekir" derken, "Parlamentodan çekilmemizi isteyenler var. Ama bunu ikiye ayırmak lazım. Burada kastedilen istifa ise farklı sonuçları olacaktır. İstifa ettiğinizde CHP vekillerinin istifası genel seçimi zorlamıyor" ifadelerini kullandı.

Referandumun ardından aldığı tutumla eleştiri konusu olan CHP, Selin Sayek Böke'nin Meclis'ten çekilme açıklaması sonrası parti içinde yeni bir tartışmaya başlamıştı.

Yapılan MYK toplantısının ardından Meclis'ten çekilme tartışmaları rafa kaldırılırken, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner'den, "Somut tartışamaya ilişkin görüşüm; bu kadar eleştirdiğimiz, meşru görmediğimiz, kabul edilemez bulduğumuz bir seçim üzerine inşa edilen bir anayasa değişikliği sürecinin payandası olmamamız gerektiğidir. Asgari tutarlılığın gereği olarak Parlamento çalışmalarına katılmamamız gerekir" açıklaması geldi.

MİLLİ GÖRÜŞÇÜLER, ÜLKÜCÜLER, KÜRT HAREKETİ...

Seçim sonuçlarını Birgün'e değerlendiren Cihaner, "Söyleyeceklerim hamaset değil. Seçimden önceki gün Beylükdüzü’nde partinin en çalışkan gruplarından birine konuşma yaptım. 'Sandıklardan çıkacak rakamlardan bağımsız olarak biz kazandık, siz kazandınız' dedim. Aradaki farkın bu kadar az olmasıyla fikrim değişmedi" dedi.

"Hayır’da herkes vardı. Sol, sosyalistlerin dışında da birçok kesim vardı" diyen Cihaner, "Milli görüşçüler, milliyetçilerin genç ülkücülerin çok önemli bir kısmı Hayır’ı savundu. Kürt siyasi hareketi Hayır’ı savundu. CHP, kurucu parti ve ana muhalefet partisi blok olarak Hayır’ı savundu. Bu aslında cumhuriyetin yeniden demokratik zeminde kuruluşu anlamına geliyor. Bu iyi okunursa aynı zamanda gezinin de ilk politik oylamasıydı. 16 Nisan'da cumhuriyeti -gerçek anlamda kuruluştaki öncü kadroların yaptığı Anadolu devrimini- çok önemli bir noktada onaylamış olduk" ifadelerini kullandı.

SİNE-İ MİLLET TARTIŞMASI

"Ne yapılmalı?" yönündeki soruyu yanıtlayan Cihaner, "Neyin yapılmaması gerektiğinin çok iyi biliyorum. Hiçbir şekilde bu seçim sonuçlarına ve seçime giden sürece meşruiyet kazandıracak bir şey yapılmamalı. Kanun dışılığa meşruiyet verilemez. Önümüzde 2,5 yıl var. Derhal bu seçim sonuçlarını meşru gösterecek her türlü söylemi ve zemini terk edip demokrasi mücadelesini başlatmak lazım" diye konuştu.

Seçim döneminde Saadet Partisi ziyareti gibi adımları eleştiren Cihaner, çok tartışılan sine-i millet çıkışına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

Sine-i millet tartışmasında Sayın Selin Sayek Böke’nin ifadesinde sorunlu bir taraf yok. Selin Hanım burada herhangi bir parti yöneticisine gelebilecek bir soruya karşı verilebilecek yanıtı vermiştir. Yetkili kurulları işaret etmiş. Zaten tersini söyleyemezdi. Burada asıl sorun karşı bir açıklama yapılmasıdır. Tam da YSK bu konuyu görüşürken. Referandumun iptal edilmesi gerektiği yönündeki görüşmeleri yapıyorken “hayır biz parlamentodan çekilmeyeceğiz” açıklaması muhtemeldir ki YSK üzerinde oluşacak politik basıncı ortadan kaldırdı. Asıl ondan sonra yapılan tartışmalar gereksizdi.

Çok objektif olarak söylüyorum bu tartışmaları tüketmeliyiz. Tüketmezsek siyasette bunun üzerinden yürüyecektir. Hayır iradesi ile ortaya çıkan enerjinin yanlış bir yere yönlendirilip orada tartışılıp, orada soğrulması tabiri caizse iğdiş edilmesi gibi bir sonuca yol açar.

***

Somut tartışamaya ilişkin görüşüm; bu kadar eleştirdiğimiz, meşru görmediğimiz, kabul edilemez bulduğumuz bir seçim üzerine inşa edilen bir anayasa değişikliği sürecinin payandası olmamamız gerektiğidir. Asgari tutarlılığın gereği olarak Parlamento çalışmalarına katılmamamız gerekir. 

Benim ifademle konuşulan sine-i millet başka bir şey. Sine-i Millet çok fazla kullanılan bir enstrüman değil. Parlamentodan çekilmemizi isteyenler var. Ama bunu ikiye ayırmak lazım. Burada kastedilen istifa ise farklı sonuçları olacaktır. İstifa ettiğinizde CHP vekillerinin istifası genel seçimi zorlamıyor. Eksilen yerlerde ara seçimler yapılır. Çekildiğiniz bir mecliste ara seçime girme gibi bir tutum alamayacağınıza göre boşalttığınız yerlerin AKP’ye teslim edilmesi anlamına gelecektir. Parlamentodan istifa ederek demokratik ülkelerde sonuç alabilirsiniz. Toplu istifa siyasi iktidara ayar verir. Siyasi iktidar meşruiyet tartışmasına girer. Ama bu kadar eşit olmayan şartlardaki seçimi, hukuksuzlukları dert etmemiş iktidar muhtemelen ellerini ovuşturur, “oh be şunlardan kurtulduk” der. Çünkü siyasi ahlak zemini kalmadı. Dolayısıyla çekilmenin yaratacağı politik ve hukuki sonuçları herkesin bir tartması lazım.