'İlaç şirketleri zam beklentisiyle ilaç stokluyor'

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, şubat ayında yapılacak kur düzenlemesi nedeniyle pek çok firmanın ilaçları piyasaya vermekten kaçındığını belirterek, 'Piyasada bulunamayan ve özellikle kan, kanser ilaçları gibi hayati önem taşıyan ithal ilaç sayısı her geçen gün artıyor. Buna bir de kur artışının gelmesi eklenince, firmaların bu güncellemeyi beklediğini görüyoruz…

İlaç firmalarının şubatta gerçekleşmesi beklenen, kur ayarlamalarına endeksli yüzde 20'lik zam öncesinde, özellikle ithal ürünleri satıştan çektiği ve bu sebepten de başta kanser ilaçları olmak üzere birçok medikal ihtiyaca ulaşımda sıkıntı yaşandığı iddia edildi.

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, şubat ayında yapılacak kur düzenlemesi nedeniyle pek çok firmanın ilaçları piyasaya vermekten kaçındığını belirterek, “Piyasada bulunamayan ve özellikle kan, kanser ilaçları gibi hayati önem taşıyan ithal ilaç sayısı her geçen gün artıyor. Buna bir de kur artışının gelmesi eklenince, firmaların bu güncellemeyi beklediğini görüyoruz” dedi.

Sarıalioğlu özetle şunları söyledi:

"Her yıl şubat ayında ilaç fiyat kararnamesinde düzenleme yapılır. Firmalar da şubat düzenlemesini bekliyor. Şu an bile ithal ilaçlarda fazla sayıda depolarda yok deniliyor. Zam geleceği için firmalar, ilaçları vermekten kaçınıyor. Hayati önem taşıyan ilaçların büyük kısmı yurtdışından döviz ile gelen ilaçlar. Döviz kurundaki güncelleme firmalar için önemli oluyor. Bu işin çözümü döviz kurunun güncel olmasıdır, böyle olursa ilaçlar yok olmaz. Bugün avro 4,5 liralarda, ama siz ilaç kurunu 2,34 gibi bir yerde sabitlerseniz hayati önem taşıyan ilaçların bulunamaması da sürpriz değil. Bulunamayan ilaçlar nedeniyle hastaların tedavileri aksıyor, hatta yaşamlarını yitiren hastalar bile oluyor. Sağlıktan tasarruf olmaz. Sağlık Bakanlığı bu konuda tasarrufu düşünmeden ciddi tedbir almalı.”

NE KADAR ZAM?

Dolar ve avrodaki yükselişin ilaç fiyatlarını da etkileyeceği belirtiliyor. Şu an 2,34 sabit avro kurunun şubat ayında yaklaşık yüzde 20 civarında artış göstermesi beklenirken, bunun da ilaç fiyatlarında bir artışa neden olacağı vurgulanıyor.