'İffetsiz kadınla birlikte oldu' diyerek polislikten atmışlardı: Danıştay'dan bozma kararı

Polis memuru D.E., "iffetsiz bir kadın ile birlikte olduğu" gerekçesiyle polislikten atıldı. Açtığı karşı davalar reddedilen D.E.'ye Danıştay'dan gelen kararla mesleğe dönüş yolu açıldı. Emniyetin bir kadına "iffetsiz" demesi ise cezasız kaldı...

Artvin’e bağlı Şavşat İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan D. E., kendisi gibi bêkar olan D. G. ile ilişki yaşamaya başladı. İkilinin ilişkisi Aralık 2011’de başladı ve Şubat 2012’de bitti. İkilinin birliktelikleri gibi ayrılmaları da kendi rızaları ile oldu. 

Ancak ikilinin ayrılmasından 5 ay kadar sonra Artvin Valiliğine bir ihbar yazısı gitti. Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, söz konusu yazı D. E. ile ilgiliydi. İhbar yazısında şu ifadeler yer aldı: “Şavşat Karakolu’nda bir polis memuru var. D. isimli... Bu şahıs, resmi ve sivil fark etmiyor. Kadınlarla düşüp kalkıyor. D. diye kızdan çocuk aldırdı. Ekip arabası ile çıkıp gece evine gidiyor. 2-3 saat durup çıkıyor. Bunun araştırılmasını istiyorum.” İhbarı ilçede yaşayan N. Ç. isimli bir kişi yaptı. 

Emniyet Genel Müdürlüğü, D. E. hakkındaki ihbarı soruşturmak üzere müfettiş görevlendirdi. Görevlendirilen müfettiş Şavşat’a giderek D. E. ve D. G.’nin yanı sıra ilçedeki birçok kişinin ifadelerini aldı. E. ve G., kendi rızaları ile birlikte olduklarını 3 ay sonra da ayrıldıklarını söyledi.

Yürütülen idari soruşturma sonrası D. E. hakkında 29 Mayıs 2013 günü meslekten çıkarma kararı verildi. Kararın gerekçesini ise Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğündeki “...Çevresinde iffetsizlikle tanınan kadın veya erkeklerle karı-koca gibi yaşamak ya da ilişki kurmak” maddesi oluşturdu. D. E. kararın iptali için idare mahkemesinde dava açtı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, verilen kararın hukuka uygun olduğu gerekçesi ile davanın reddine karar verdi.

D. E. bu kez, yerel mahkeme kararını Danıştay’a taşıdı. Dosyaya bakan Danıştay Onikinci Daire, 7 Kasım 2014 günü, yerel mahkemenin verdiği kararın yerinde olduğuna hükmederek onadı. D. E., son çare olarak karar düzeltme talebinde bulundu. Karar düzeltme başvurusunu değerlendiren Danıştay Beşinci Daire bu kez, yerel mahkemenin kararını bozdu.