İEO’dan Sağlık Bakanlığı’na ‘davayı geri çekin’ çağrısı

Sağlık Bakanlığı, “İstanbul Eczacı Odası’nın (İEO) kuruluş amacı dışında faaliyet gösterdiği" iddiasıyla İEO Yönetim Kurulu’nun görevden alınması talebiyle dava açarken, Oda'dan açıklama geldi.

Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığı'nın İstanbul Eczacı Odası’nın görevden alınması için açtığı davaya yanıt geldi.   İEO Başkanı Ecz. Cenap Sarıalioğlu “Sağlık Bakanımızı; 80 darbe döneminden sonra örneği görülmeyen, demokrasi bilinciyle bağdaşmayan bu davayı geri çekmeye davet ediyoruz” dedi. 

"İstanbul Eczacı Odası yönetimi; Cumhuriyetimizin Laik, Demokratik, Sosyal Hukuk Devleti ilkelerinin ve aydınlanma devrimlerinin savunucusu olan bir gelenekten gelmektedir" denilirken, Oda yönetiminin nasıl hedef alındığına ilişkin şu bilgilere yer verildi:

Bu geleneğin gereği olarak 16 Temmuz günü, Odamız web sayfasında darbeyi kınayan, demokrasi ve milli birliğimize sahip çıkan, toplumsal barış ve huzurun bir an önce sağlanmasını talep eden bir bildiri yayınladık. Aynı bildiride o gecenin halk direnişi ile örtüşmeyen, teslim olan masum erlere karşı hukuksuz müdahalelere girişerek toplumsal vicdanı da rahatsız eden provokatörleri kınadık. Bunun demokrasi ve kahramanlık söylemi içinde yer alamayacağını ifade ettik.

Bu açıklamamızdan 5 gün sonra, bu cümleler bilinçli olarak çarpıtılarak Oda yönetimimize yönelik bir linç kampanyası başlatıldı. Bu linç kampanyası, oda yönetimimize muhalif küçük bir grup eczacı tarafından organize edildi. Alçak darbe girişiminin yarattığı kaos ortamını fırsat bilen, çoğu sahte hesaplar vasıtasıyla olmak üzere,  sosyal medya üzerinden bizleri açık hedef gösteren, metni çarpıtarak medyayı manipüle eden bir organizasyona maruz kaldık. Eczacı kamuoyundan amaçlanılan desteği göremeyen bu organizasyon 1,5 günün sonunda kendiliğinden son buldu.

8 Ağustos 2016 tarihinde ise Sağlık Bakanlığı’nın, Oda yönetimimizin görevden alınması talebiyle mahkemeye başvurduğunu, Asliye Hukuk Mahkemesinden gelen tebligat ile öğrendik.

Davacı Sağlık Bakanlığı, darbeyi kınayan bildirimizde Türk Milletine hakaret ettiğimizi öne sürerek, kuruluş amaçlarımız dışında faaliyet gösterdiğimiz iddiasıyla görevden alınmamızı talep etmektedir.

İstanbul Eczacı Odası bugüne kadar 'Laik ve Demokratik Türkiye' söyleminden geri adım atmayan eczacılar tarafından yönetilmiştir ve yönetilmeye de devam edecektir" denilen açıklamada, "Bizlere açılan bu davanın hukuksal açıdan temelsiz olduğunu biliyoruz. Bu nedenle tüm Türkiye kamuoyunu, bu hukuksuzluk karşısında, İstanbul Eczacı Odası yönetim kadrolarına destek olmaya çağırıyoruz. Bugün gerek İstanbul’dan gerekse Türkiye’nin dört bir yanından gelerek bizlere destek veren ve yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.