İBB güvenliklerinin darp ettiği simitçi çocuk yaşadıklarını anlattı

Adalar vapurunda simit sattığı için İBB güvenlikleri tarafından vapurun makine dairesinde dövülen ve öldürülmekle tehdit edilen 18 yaşındaki Ali Kayacan yaşadıklarını anlattı.

Okul harçlığını çıkarmak için hafta sonları ve yazın simit satan 18 yaşındaki Ali Kayacan, Adalar vapurundaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) güvenlik görevlilerinin küfürlü ve fiziksel saldırısına uğramıştı.

İBB güvenliklerinin makine dairesinde dövdüğü gencin görüntüleri sosyal medyada tepki çekmiş, İBB olaya ilişkin açıklama yapmıştı. 

Adalargerçek.com'dan Aysel Kılıç'ın haberine göre, Ali Kayacan, 29 Temmuz günü maruz kaldığı o anları şöyle anlattı:

“O gün Burgazada’da simit satıyordum.  Öğlen vaktiydi. Adalar Şehir Hatları Vapuru iskeleye yanaşınca Büyükada’ya gitmek için simit tepsimle bu vapura bindim.  Biner binmez güvenlikçiler kollarımdan tuttu. ‘Vapurda simit satamazsın’ dediler. ‘Simitlerini aşağıya makine dairesine bırak’ dediler. Onları takip ettim. Aşağıda bulunan makine odasına iner inmez bir güvenlikçi simit tepsimi aldı, diğeri de yüzümü tokatladı. Elleri öyle ağırdı ki düşmemek için kendimi zor tuttum.  Güvenlikçi tokat atmaya devam ederken, diğeri de copla vurdu. Burnum kanıyordu. Vurmamaları için yalvardım ama onlar vurmaya devam etti. Burnum kanıyordu. Çok korkuyordum… Sadece güvenlikçilerin girdiği bu saklı odadaki çığlıklarımı yolcuların duyup gelmesini çok isterdim. Ama ne duyan oldu, ne de gören.”

'POLİSE SÖYLERSEN SENİ ÖLDÜRÜRÜZ'

Ali Kayacan şöyle devam etti:

“Görüntülerimi çektikleri için de çok keyifliydiler. ‘Bu görüntüleri başka satıcılara da gösteririz’ diyorlardı.  ‘Olayı polise söylersen seni öldürürüz’ diye beni tehdit ettiler. Heybeliada’da indiğimde iskelede polis ekibi karşımdaydı. Ama korktum, onlara anlatamadım.  Su buldum,  kanayan burnumu temizledim. Aileme bile haber vermedim.  Ama eve gittiğimde herkes olayı duymuştu. Amirlerine kendilerini beğendirmek için olsa gerek, güvenlikçiler darp görüntülerimi kendi whatsAAp gruplarında paylaşmışlar. Sonra da benim gibi simit satıcısı olan gençlere bu görüntüleri gösterip ‘Siz de vapurda bir şey satarsınız sizi de böyle yaparız’ diye tehdit etmişler.

'PSİKOLOJİM BOZULDU, UYUYAMIYORUM'

Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden ve Adli Tıp’tan darp raporu alan Ali Kayacan ailesiyle birlikte savcılığa başvurarak  güvenlikçilerden şikayetçi oldu.  “Geceleri uyuyamıyorum. Psikolojim bozuldu. Simit satmaya da çıkamıyorum” diyen Kayacan,  “Çok zor günler geçiriyorum. Bana yaşatılanların başka simitçilere, satıcılara yaşatılmaması için herkesin davama sahip çıkmasını istiyorum” dedi.

AĞABEYDEN ADALET ÇAĞRISI

Ağabey Abdullah Kayacan da  adalet istedi:

 “Beş kardeşiz.  Maddi olanaksızlıklardan biz okuyamadık ama kardeşimizi okutmaya çalışıyoruz. Ali çok başarılı bir çocuk. Okulda dereceye giriyor. Okursa çok iyi yerlere gelecek…   Çocuklarımızın, gençlerimizin hayatlarıyla oynamaya kimsenin hakkı yok! İBB güvenlikleri bu videoyu çekerek kendi sonlarını getirdi. Sadece işlerine son verilmelerini değil, bir daha böyle şeylerin yaşanmaması için güvenlikçilerin mahkemece de cezalandırılmasını istiyoruz. Adalet yerini bulana kadar biz mücadelemizi sürdüreceğiz.”