Hükümetten 'referandum' açıklaması: Ertelenmesini değil, iptal edilmesini istiyoruz

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ açıklamalarda bulundu.

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Bozdağ'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

IKBY'nin aldığı referandum kararı tüm boyutlarınla değerlendirilmiştir. Bu konuda neler yapılabileceği geniş kapsamlı değerlendirilmiştir. Daha sonra toplanan Bakanlar Kurulu'nda bu referandum tüm yönlerinle değerlendirilmişir. Referandumun olması durumunda Türkiye ne tür tedbirler alacaktır, değerlendirilmiştir. Öncelikle bu referandum gayyri meşru bir referandumdur ve kabul edilemez. Bu referandum Türkiye'nin güvenliğine bir tehdittir. Bu referandum bölgenin barışına huzuruna güvenliğine tehdittir. Bu referandum bölgedeki huzursuzluğu daha da arttıracak, barış ortamını daha da bozacak ve birçok güvenlik riski ortaya çıkaracaktır. Bu referanduma komşu ülkelerin çoğu karşıdır. Irak, iran, Türkiye, İsrail dışında hepsi karşı. Bölgedeki Türkmenler, Araplar bu referanduma karşı. Kürtlerin içinde de birçoğu bu referanduma karşı.

Musul ve Kerkük üzerindeki tartışmalar henüz bir neticeye varılamamıştır. Tartışmalı bölgelerinde bu referanduma dahil edilmesi doğru değildir. Türkiye olarak biz son bir çağrıda bulunuyoruz. Bu referandum kararını iptal edin. Henüz vakit geçmiş değil. Bu süre içinde referandumu iptal edin. Biz Türkiye olarak referandumun ertelenmesine de karşıyız, biz erteleme değil net bir şekilde iptal edilmesini istiyoruz. Doğru olan karar erteleme değil iptal edilmesidir.

Bütün opsiyonlar masaya konuldu. İptal edilmesi halinde neler, iptal edilmemesi halinde neler yapılacak, bunların hepsi değerlendirilmiştir. 

MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısının erkene alınması, TBMM'nin olağanüstü toplanma kararı alması Türkiye'nin bu konuda ne kadar kararlı olduğunun göstergesidir.

KADİR TOPBAŞ AÇIKLAMASI