Hükümet yine patronlara çalıştı!

5 milyondan fazla emekçiyi doğrudan ilgilendiren asgari ücret belirlendi. 1 Ocak 2017 itibari ile uygulanacak asgari ücret brüt 1774,50 TL olurken en düşük AGİ tutarıyla net 1404,04 TL olacak. Hükümet patrona kepçeyle verirken, asgari ücrete günlük sadece 3,44 TL zam yapılmış oldu.

Barış Balkan

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün yapılan dördüncü toplantısında asgari ücret belirlendi. Yapılan açılamaya göre asgari ücret günlük 59,25 TL olarak gerçekleşti. Bununla birlikte Asgari Ücret bir yıl için yüzde 7,92 oranında arttırılmış oldu.

Tabloda da görüldüğü gibi brüt asgari ücret üzerinden yapılan kesintiler ile birlikte Asgari Ücret net 1270,75 TL tutarına geriliyor. Asgari Ücret en düşük Asgari Geçim İndirimin eklenmesi ile birlikte net 1404,07 TL ücretine ulaşıyor.

Böylece 2017 için Asgari Ücrete günlük AGİ dahil 3,44 TL zam yapılmış oldu. AGİ dahil edilmezse, günlük zam 3,11 TL kadar oldu.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (AGİ)

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) işçilerin asgari geçimini sağlayacak bölümünün gelirinden düşürülerek vergi dışı bırakılmasıdır. Yani kazanılan gelirin bir kısmının vergi istisnasına tabi tutularak ücrete yeniden eklenmesidir. AGİ her yıl hesaplanarak güncellenen bir değerdir.

Asgari Geçim İndirimi hesaplamalarında asgari ücretin yıllık brüt tutarı, işçinin medeni durumu ve çocuk sayısı dikkate alınarak belirlenir.

İşçinin kendisi için yüzde 50, çalışmayan ve herhangi bir gelir elde etmeyen eş için yüzde 10, çocukların her biri için ilk iki çocuk yüzde 7,5 diğerleri için ise yüzde 5 şeklinde hesaplanır. Yeni asgari ücretle birlikte AGİ Tablosu da aşağıdaki gibi güncellendi:

MASADA HANGİ TALEPLER VARDI?

Asgari Ücretin belirlendiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda  işçi temsilcileri, işveren temsilcileri ve hükümet bulunuyor. İşçi kesimini Türk–İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu), İşveren Kesimini ise TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) temsil ediyor.

Daha önceden yapılan 2 toplantıda işçi kesimini temsil eden Türk-İş 2016'da 1300 TL'ye yükseltilen asgari ücret için 1.600 TL talebinde bulunmuştu.

Öte yandan işveren ise Türk-İş'in önerisine karşın herhangi bir zamdan yana olmadığını belirtmişti.

DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) ise asgari ücretin tamamen vergi dışı bırakılması gerektiğini ifade etmiş ve asgari ücretin en az net 2000 TL olması gerektiğini belirtmişti.

TİSK'in ev sahipliğindeki üçüncü toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağır işlerde çalışan bir işçinin aylık net yaşam maliyetini 1668, 90 TL olarak açıklamıştı.

Bugün açıklanan ücret düzeyi kararına, Türk-İş imza atmadı. Hükümet ve işverenlerin imzasıyla Asgari Ücretin düzeyi belirlenmiş oldu.

BAKAN: “AZ VEREN CANDAN ÇOK VEREN MALDAN”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, asgari ücret görüşmelerine ilişkin daha önce "Bugün için asgari ücret 1300 lira. İşverenle ve işçi temsilcilerimizle konuşuyoruz. Burada bir tarafın kısa süreli mutlu olması ve geçici mutluluklar yerine iki tarafın da birlikte az da olsa mutlu olduğu ama kalıcı ve sürdürülebilir yarınları planlamak istiyoruz. 1300 lira yeterli değil. Daha iyi olması gerekir. Daha iyi nasıl yapacağız? Ekonomiyi büyüterek, dünyayla rekabette daha güçlü olarak ve büyüyen ekonomide, çoğalan yatırımlarda daha çok istihdam alanları üreterek inşallah bunu daha iyi noktalara taşıyacağız." demişti.

Bugün asgari ücret rakamını açıklarken Bakan Müezzinoğlu, “Az veren candan, çok veren maldan. İnşallah malımız çoğalınca daha fazla veririz” diyerek konuya nasıl yaklaştığını özetledi.

YENİ GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ

Asgari Ücretin açıklanmasından önce yeni gelir vergisi dilimleri belirlendi. Gelir Vergisi yeni belirlenen dilimler uyarınca Kümülatif gelir vergisine göre kesilecek.

Gelir Vergisinin hesaplanmasında, Gelir Vergisi Matrahı esas olarak alınıyor. Gelir Vergisi Matrahı, brüt ücretten SGK işçilik payı ve İşsizlik Sigortası İşçi Payı düşüldükten sonra hesaplanıyor. Her ay Gelir Vergisi matrahının toplanması ile Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı  bulunuyor. Gelir Vergisi, Kümülatif Gelir Vergisi Matrahına göre aşağıdaki dilimler içerisinde kesiliyor.

EYLÜL'DEN SONRA 75 TL’YE VARAN DÜŞÜŞ OLACAK

Yeni açıklanan Asgari Ücret ve Gelir Vergisi dilimlerine göre asgari ücret alan bir işçi Eylül ayında yüzde 20’lik gelir vergisi dilimine girecek. Yüzde 20’lik vergi dilimine giren işçinin ücretinde 75 TL’lik bir gerileme yaşanacak.