Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş yanıtladı: Şam'a da bilgi verildi mi...

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Sonuç alıcı, etkin, kısa süreli bir operasyon ile sahadaki hareketliliği gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cerablus operasyonu hakkında açıklamalarda bulundu.

El Cezire'den Didem Özel Tümer'in haberine göre, “Sonuç alıcı, etkin, kısa süreli bir operasyon ile sahadaki hareketliliği gerçekleştirmek istiyoruz” dedi. Kurtulmuş'un açıklamaları şöyle:

Türkiye Carablus operasyonunu başlatırken uluslararası camia ile uluslararası koalisyon ile tam bir mutabakat halinde bu operasyonu başlatmıştır. Yani uluslararası hukuka uygun bir operasyon sürdürülmektedir. Bizim amacımız Türkiye’nin ulusal güvenliğini sağlamaktır, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasına destek olmaktır ve Türkiye’nin bu terör örgütlerinden özellikle de IŞİD’in saldırılarından emin bir hale gelmesinin temin etmektir.

Bunun için çok uzun süreli bir operasyon değil, sonuç alıcı, etkin, kısa süreli bir operasyon ile sahadaki hareketliliği gerçekleştirmek istiyoruz.

Kısadan kastınız birkaç gün ya da birkaç hafta mı?

Bunu bu andan itibaren söylemek mümkün değil. Hedefler bellidir. Bu hedeflere ilk andan itibaren çok etkin taarruzda bulunulduğu TSK tarafından açıklanmıştır. Bu hedeflerin hepsi yok edilinceye ve Türkiye’ye tehdit oluşturmayıncaya kadar bu mücadele sürecektir.

Operasyonun adının Fırat Kalkanı olması sadece IŞİD’de değil, aynı zamanda PYD’ye yönelik olduğunu ortaya koyuyor.Ayrıca bunun Türkiye operasyonu olduğunu söylemek mümkün mü?

Başından itibaren Fırat’ın batısına PYD güçlerinin geçmemesi konusunda Türkiye ile uluslararası koalisyon arasında bir mutabakat vardır. Ama bu mutabakata rağmen bu bölgede ciddi bir hareketlenmenin olduğu ve PYD güçlerinin zaman zaman Membiç bölgesindeki IŞİD varlığını da bir bahane olarak kullanarak Fırat’ın batısına geçtiğini biliyoruz.

Bizim Suriye ile ilgili söylediğimiz şu; biz Suriye’nin kuzeyinde bütün halkların özgür bir şekilde yaşamasından yanayız. Suriye’nin kuzeyinde Kürtler var, Araplar var, Türkmenler var diğer unsurlar var. Bir gücün ‘bu bölgede sadece ben olacağım, diğerleri olmayacak’ deme hakkı yoktur.

Dolayısıyla Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde 911 km. sınırı olan bir ülke olarak bu sınırın hemen altındaki bölgenin bütünüyle bir örgütün elinde olmasına rıza gösteremez. Bunu kabullenemez. Bunu sadece kendi ulusal güvenliği açısından değil, Suriye’nin bundan sonraki toprak bütünlüğü için de önemli olduğunu görür ve bu hassasiyetle hareket eder.

Uluslararası hukuk çerçevesinde yapılan bir harekât olduğunu belirttiniz. ABD, Rusya ve İran ile temaslar vardı. Dışişleri Bakanı hafta sonu İran’a gitmişti. Bu ülkeler haberdar edildi herhalde?

Tabii bütün uluslararası camianın bu operasyondan haberi var. Bu tamamıyla Türkiye’ye karşı açık saldırıda bulunan, en son Gaziantep’te yüzünü gösteren terör örgütüne ve terör örgütlerine karşı yapılmış bir mücadeledir  ve uluslararası hukuk çerçevesinde diğer ülkelerin de bu operasyondan haberi vardır.

Bilgi verilenler arasında Şam yönetimi de var mı? MİT Müsteşar Yardımcısı’nın Şam’a gittiği yönünde bazı haberler vardı.

Operasyonda tabii ki uluslararası camiada ilgili bütün taraflar bilgilendirilmiştir. Biliyorsunuz son zamanlarda Suriye’nin kuzeyinde olan gelişmelerden, Membiç bölgesinde olan gelişmelerden Şam yönetiminin de rahatsızlık duyduğu görülüyor. Şam yönetimi orada bazı PYD mevzilerini de biliyorsunuz bombaladı. Dolayısıyla Suriye’nin kuzeyindeki hareketlilik bir oranda Şam yönetimini de kendi kontrolü dışına çıkmış bir hareketlilik olarak gördüğünü tahmin ediyoruz. Onları da rahatsız ettiğini tahmin ediyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında yapılan son güvenlik zirvesinde ana hatları çatılmış bir operasyon …

Tabii.