Hukukta Sol Tavır Derneği: Yüksek yargı mensupları istifa!

Hukukta Sol Tavır Derneği, Yargıtay Başkanı'nın Erdoğan'la Rize gezisine katılmasına gelen eleştirilere "Devletin başkanıyla bir arada olmaktan onur duyduğunu" söylemesiyle ilgili açıklama yaptı.

Hukukta Sol Tavır Derneği, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize ziyaretine yüksek yargı üyelerinin de katılmasına yönelik eleştirilere, “Devletin başkanıyla bir arada olmaktan onur duyduğunu” söylemesiyle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, "Devletin başkanı ifadesiyle, başkanlık sistemine geçişe yargının da angaje olduğu gösterilmektedir. Yüksek yargı mensuplarının istifa etmesi gerekmektedir" denildi.

Açıklama şu şekilde:

Rize gezisi, verilen yanıt ve yüksek yargı mensuplarının makamlarına tırmanış hikayesi iki hususu açıkça ortaya koymaktadır.

İlk olarak, her ne dil sürçmesi denilirse denilsin, “devletin başkanı” ifadesiyle, başkanlık sistemine geçişe yargının da angaje olduğu gösterilmektedir. Bugün yaşanan fiili durumun hukuki bir yapıya kavuşturulması için yürütme ve yasama tarafından atılmaya çalışılan adımlara yargının yükseğinin başkanlarından da tam destek gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, seçimlerin bir emirle yenilendiği, hükümetin bir emirle yıkıldığı, milletvekillerinin ve bakanların saraydan belirlendiği, yargı mensuplarının önünde düğme iliklemeye çalıştığı tek adam yönetimine dönüşmüştür.

İkinci olarak, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı üzerindeki boyalar iyiden iyiye dökülmüştür. HSYK değişikliği, yüksek yargı mensuplarının seçilmesi, atamalar ve sürgünler konusundaki müdahalelerle zaten iktidarın oyuncağına dönen yargı, AKP siyasetini devam ettirdiği yargı kararları ile de saptanan, başkanlığa soyunan ve icraatları belli olan bir kişi ile uyumlu hale getirilmektedir.

 Yüksek yargı mensupları, bindirilmiş kıtalar şeklinde Erdoğan’ın ardında bir gün açılış kurdelesi keserek, bir gün zeytin hasadına çıkarak, diğer gün çay toplayarak durumu günden güne daha da utanç verici bir hale getirmektedir. Görüldüğü üzere yargı, siyasete açık hale gelmekle kalmamış bizzat onun kontrolüne girmiştir.

Tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirmiş, yargı etiği ilkelerinden fersah fersah uzaklaşmış, düzen siyasetiyle uzlaşmış, davalarda taraf olanlarla kol kola girmiş yüksek yargı mensuplarının katlettikleri hukukun tabutuna daha fazla çivi çakmadan istifa etmesi gerekmektedir.