Hukukta Sol Tavır Derneği: YARSAV açılmalı, YARSAV başkanı serbest bırakılmalı

Hukukta Sol Tavır Derneği, AKP'nin KHK ile kapattığı YARSAV'ın Genel Başkanı olan Murat Arslan'ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Açıklamada, "Eşitlik ve adalet herkes içindir. YARSAV ve Başkanıyla birlikte, haksızlığa uğrayan, hak arama özgürlüğü sınırlanan, masumiyet karinesi ihlal edilenlerin yanında mücadeleye devam edeceğimizi duyurarak, halkımızı ve emekçileri bu…

Haber Merkezi

YARSAV'ın kapatılması sonrası Genel Başkanı Murat Arslan da geçtiğimiz günlerde gözaltına alınmıştı. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Hukukta Sol Tavır Derneği, "Hukuka ve yargıya ilişkin gerçekler ile hukuk ve yargı tarafından yaratılan iktidar güdümlü gerçekler arasında, bireylerin ve toplumun ezilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Uluslararası yargı etiği ve bağımsızlığı ilkeleri doğrultusunda faaliyet göstererek Türkiye’yi Avrupa’da ve dünyada temsil eden YARSAV hukuksuz olarak kapatılmış; YARSAV Başkanı Murat Arslan, önce görevinden uzaklaştırılmış, sonra OHAL KHK’siyle meslekten ihraç edilerek ve kamu hizmetlerinden mahrum bırakılmış; 19 Ekim Çarşamba sabahı da apar topar gözaltına alınmıştır.

Eşinin ve iki çocuğunun gözleri önünde gözaltına alınma sırasında, avukatını arama fırsatı dahi verilmemiş, üçüncü gün olmasına karşın ne avukatlarıyla görüştürülmüş ne de ailesine bilgi verilmiştir. Nerede olduğu, sağlık durumu hakkında bilgi alınamamaktadır.

Hakimler ve Savcılar Kanunu kapsamında ve Türkiye’yi uluslararası alanda temsil eden Yargıç ve Savcılar Birliği Derneği Başkanı statüsünde, başarılı bir kamu görevlisinin, masumiyet karinesi ihlal edilerek, hak ve özgürlükleri ihlal edilerek, kendisinin ve ailesinin insani duyguları ayaklar altına alınarak başına gelenler, diğer kamu görevlilerinin ve çalışanlarının, tüm emekçilerin başına gelenlerin ve geleceklerin emaresidir.

YARSAV’ın başına gelenler, OHAL Kanunu uyarınca OHAL döneminde derneklerin ancak faaliyetleri durdurulabilecek iken OHAL KHK’siyle kapatılmaları, örgütlü mücadelenin başına geleceklerin emaresidir.

OHAL, hukuk dışılığın, hukuk tanımazlığın aracı olarak kullanılamaz.  

Hukuk ilkeleri ve masumiyet karinesi, siyasal iktidarın tekelinde, onun istediği gibi yorumlanan ilkeler değildir. Hak ve özgürlükler, yalnızca siyasal iktidarın düşünce ve politikaları için kullanılamaz.

Eşitlik ve adalet herkes içindir. YARSAV ve Başkanıyla birlikte, haksızlığa uğrayan, hak arama özgürlüğü sınırlanan, masumiyet karinesi ihlal edilenlerin yanında mücadeleye devam edeceğimizi duyurarak, halkımızı ve emekçileri bu mücadeleye çağırıyoruz.

Hukuka ve yargıya ilişkin gerçekler ile hukuk ve yargı tarafından yaratılan iktidar güdümlü gerçekler arasında, bireylerin ve toplumun ezilmesine izin vermeyeceğiz.

Korku imparatorluğuna boyun eğmeyeceğiz.

HUKUKTA SOL TAVIR DERNEĞİ