HES direnişini yargılamaya çalışıyorlar ama olmuyor: Felçli bir yurttaş 'isim benzerliği' mağduru

Tokat’ta Çekerek Irmağı üzerine yapılmak istenen hidroelektrik santrali (HES) projelerini protesto eden 54 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması şu dakikalarda görülüyor. HES karşıtları 16 yıla kadar hapis cezasıyla tehdit ediliyor, mahkemenin yaptığı hatalarsa evlere şenlik...

Serdar Nazım Yüce

Tokat’ın Zile ilçesindeki Çekerek Irmağı'na yapılması planlanan 3 hidroelektrik santraline (HES) karşı geçen yıl 15 Mart'ta düzenlenen eyleme katılan yurttaşlardan 54'üne dava açılmıştı. HES karşıtı direnişe açılan davanın ilk duruması bugün görülüyor.

Binlerce kişinin jandarma saldırısına rağmen direnişi, HES projelerinde geri adım atılmasına neden olmuştu. Sahada yenilen HES'çiler, masada kazanmak için tekrar saldırıya geçmiş ve eylemde genç-yaşlı gözetmeksizin jandarmanın saldırılarına maruz kalan direnişçilere bir de dava açmıştı. Sanık sandalyesinde oturan 54 kişinin arasında 86 yaşında bir yurttaş da var, Ankara Garı önünde düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybetmiş üniversite öğrencisi de. 54 yurttaş, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek", "Kamu malına zarar vermek", "İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali" ve "Kamu Görevlisine Alenen Hakaret" iddialarıyla 16 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor.

'BİRİNCİ SINIF VATANDAŞ' VURGUSU
Zile Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada salona sanıklar dışında izleyici alınmadı. Sabah saatlerinden itibaren şehir girişlerinde ve şehir merkezinde arama ve kimlik kontrolü yapıldı. 

Hakim duruşmaya katılan milletvekillerini selamladı ve "adil yargılama" sözü verdi. "Hepinizi birinci sınıf vatandaş olarak görüyoruz, endişelenmeyin" diyen hakim, "Beni avukat arkadaşlar tanırlar" dedi.

İSİM BENZERLİĞİ
Ancak süreç pek hakimin taahhüt ettiği gibi işlemedi. Daha önce savcılıkta savunması alınan "İsmail Albayrak" isimli sanık yerine mahkeme celbi, başka bir "İsmail Albayrak"a gitti. "Yanlış" İsmail Albayrak, ayağı felçli ve oldukça yaşlı olduğu halde, isim benzerliğinden dolayı duruşmaya gelmek zorunda kaldı. "Yanlış" sanığı gören Mahkeme heyeti, "isim benzerliği" diyerek yurttaşın salondan çıkmasına izin verdi.

ANKARA'DA KATLEDİLEN ÖĞRENCİ DE SANIK
54 sanığın arasında 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Muhammed Zakir Karabulut da bulunuyordu. Oysa, Karabulut, iddianame hazırlanmadan 4 ay önce bu saldırıda yaşamını yitirmişti. Yargılananların isimleri okunduğunda sanıkların avukatlarından Sultan Aktaş bu duruma değindi ve Karabulut'un yargılamadan çıkarılmasını talep etti.

Öte yandan, 20 yıldır Kocaeli'nDE yaşayan ve hayatında ilk kez Zile'ye duruşma için geldiğini söyleyen 24 yaşındaki gencin savunmasının alınmasına da başlandı.