Her yıl kız çocukların yüzde 20’si, erkek çocukların yüzde 8’i cinsel istismara uğruyor

Çocuk ve ergenlere yönelik cinsel istismarın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak değerlendiren Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayımlanan rapora göre her yıl dünyada 18 yaşından küçük kız çocuklarının yüzde 20’si, erkek çocuklarının yüzde 8’i cinsel istismara maruz kalıyor.

İlker Belek

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) birkaç gün önce çocuklarda cinsel istismar konusunda kapsamlı bir rapor yayımladı. Raporda, çocuk ve ergenlere yönelik cinsel istismar en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak değerlendiriyor.

Cinsel istismarın üç türü var:

  • Temas olmayan cinsel istismar. Sözlü, cinsel istismar tehdidi, tesadüfi dokunma, çocuğu pornografiyle temas ettirme biçiminde olabilir.
  • Cinsel ilişkiyi de içerecek şekilde temaslı cinsel istismar.
  • Cinsel ilişkiyi içermeyen temaslı cinsel istismar: Uygunsuz dokunma, öpme gibi.

ÇOCUKLAR CİNSEL İSTİSMAR TEHDİDİNDE

Her yıl 18 yaşından küçük kız çocuklarının yüzde 20’si, erkek çocuklarının yüzde 8’i cinsel istismara maruz kalıyor.

Kız çocuklarının yüzde 9’u, erkek çocuklarının da yüzde 3’ü hayatlarının bir döneminde anal, oral, vajinal cinsel saldırıya uğruyor.

Kız çocuklarının yüzde 13’ü, erkeklerin yüzde 6’sı bir şekilde temas yoluyla cinsel istismara maruz kalıyor.

Orta ve düşük gelirli ülkelerde durum daha ciddi görünüyor. Bu grup ülkelerde 0-17 yaş grubunda herhangi bir şekilde cinsel saldırıya uğramış olanların oranı yüzde 4.4 (Kamboçya) ile yüzde 37.6 (Swaziland) arasında değişiyor. Bu ülkelerde özellikle LGBT gençlere yönelik cinsel istismar oranının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

ABD’de 17 yaşından küçük kız çocuklarının yüzde 26.6’sının, erkek çocuklarının yüzde 5.1’inin cinsel istismar ve saldırıya maruz kaldığı anlaşılıyor.

ÇOK SAYIDA SAĞLIK SORUNUNA YOL AÇIYOR

Cinsel istismar çok geniş yelpazede sağlık sorunlarına yol açıyor. Çeşitli yaralanmalar ve mide-bağırsak sistemi rahatsızlıkları başta gelen fiziksel sağlık sorunları. Kızlar için gebelik riski, jinekolojik rahatsızlıklar (kronik kasık ağrısı gibi), menstrüel düzensizlikler, ağrılı menstrüasyon, genital enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar da eklenmeli.

CİNSEL İSTİSMARIN ETKİLERİ YAŞAM BOYU SÜRÜYOR

Araştırmalar cinsel istismara maruz kalmış kız ve erkek çocuklarının değişik riskli davranışlara daha meyilli olduklarını (alkol ve ilaç bağımlılığı, riskli cinsel davranışlar gibi) gösteriyor. Cinsel istismar yaşam boyu devam edebilen posttravmatik stres, anksiyete, depresyon, abartılı davranışlar, yeme bozuklukları, uyku rahatsızlıkları, sosyal ilişki geliştirememe, intihara eğilim gibi ruhsal sağlık sorunları da yaratıyor.

Kaynak:

http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/259270/1/9789241550147-eng.pdf?ua=1