HDP'nin masasındaki üç anket: Oylar Batı'da eriyor, Doğu'da artıyor

HDP’nin üç ayrı şirkete yaptırdığı anket sonuçlarına göre partinin Doğu illerinde oyunu artırırken, Batı illerinde oylarında erime var. HDP'nin batıdaki oy oranlarının düşüşünde TAK'ın bombalı eylemlerinin olduğu sanılıyor.

HDP’nin üç ayrı şirkete yaptırdığı anket sonuçlarına göre partinin Doğu illerinde oyunu artırırken, Batı illerinde oylarında erime var. HDP'nin batıdaki oy oranlarının düşüşünde TAK'ın bombalı eylemlerinin olduğu sanılıyor.    

Cumhuriyet'ten Ayşe Sayın'ın haberine göre, HDP’nin 3 ayrı şirkete yaptırdığı kamuoyu yoklamalarından çarpıcı sonuçlar çıktı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, geçen salı gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, “Çatışmalar nedeniyle HDP’nin kan kaybettiğini ve siyaset alanının daraldığını düşünüyor musunuz” sorusuna, “Kesinlikle. Bombalar patlıyor, çatışmalar oluyor, bu kadar ölüm, kan, gözyaşı oluyor diye siyaset alanı genişler mi? Aksine daralır. Siyaset alanını daraltıyor, HDP’yi eritmiyor. 1 Kasım’dan bu yana HDP’nin oylarının arttığı ortaya çıkıyor” yanıtını vermişti.

Demirtaş’ın bu sözlerinin ardından HDP’nin 3 ayrı şirkete yaptırdığı yakın tarihli kamuoyu anketleri ortaya çıktı.

Anketlerin sonuçları şöyle:

 

* 1 Kasım seçimlerinde yüzde 10.8 olan HDP oylarında eğilim yukarı doğru ve yüzde 11 ile yüzde 11.4 arasında değişiyor. AKP oyları yüzde 49-50 aralığında seyrediyor. Ancak her 3 anketin sonuçları değerlendirildiğinde, HDP oyları Batı’da ve daha önce milletvekili çıkardığı metropollerde düşüş eğilimi gösteriyor. HDP oylarındaki artış, Doğu ve Güneydoğu’dan kaynaklanıyor. Bu bölgelerde AKP oylarında ise dikkat çekici düşüşler var.

* AKP’nin oylarını 1 Kasım seçimleri düzeyinde tutmasındaki en önemli etkenlerden birisi MHP seçmeninin, Kürt sorunu konusunda AKP’nin politikalarına destek vermesi nedeniyle bu partiye yönelmesi. MHP’yi en yüksek gösteren anket yüzde 11 dolayında görünmesine karşın iki firmanın yaptığı araştırmaya göre “baraj sınırı”nda ya da altında. CHP ise 1 Kasım seçimlerinde yüzde 25 dolayında olan oy oranını koruyor.

* Başkanlık sistemine destek yüzde 36’larda görünüyor. İşte bu nedenle de Demirtaş gazetecilere yaptığı açıklamada da, başkanlıkla ilgili anayasa değişikliğinin “referanduma” gitmesi halinde de Erdoğan’a başkanlık çıkmayacağı konusunda çok “emin” ifadeler kullandı.

* HDP yönetimine göre, Batı’da TAK’ın eylemlerinin faturası HDP’ye çıkarılıyor. Bir yandan Saray/hükümetin en sert söylem ve uygulamalarla yüklendiği HDP, öte yandan TAK’ın eylemleri nedeniyle “sıkışıyor.”