HDP'nin Diyarbakır mitingine bombalı saldırı faillerinden biri tahliye edildi

HDP'nin Diyarbakır mitingine bombalı saldırıyla ilgili "IŞİD'lilere sınır geçişi sağlamak" ile suçlanan sanık Burhan Gök tahliye edildi.

Diyarbakır’da HDP mitingine 5 Haziran 2015’te düzenlenen ve beş kişinin öldüğü bombalı saldırıyla ilgili "IŞİD'lilere sınır geçişi sağlamak" ile suçlanan sanık Burhan Gök dün tahliye edildi.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, sanık Burhan Gök Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülen dünkü duruşmada tahliye edildi. HDP'nin avukatları ise bu karara itiraz etti.

Avukatların mahkemeye verdiği tahliyeye itiraz dilekçesinde, Gök’ün üzerinden çıkan cep telefonu ve diğer delillerin incelenmediği, HTS [telefon kayıtlarından yer tespiti] analizlerinin yapılmadığı da ifade edildi.

Dosya içeriğindeki 13 Haziran 2017 tarihli bilirkişi raporunda, “Mustafa Kılınç ile sesli kayıt kuran üç erkekten birinin Burhan Gök olduğuna dair kuvvetli şüphe olduğu” ifade edildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi de bu bilgiyi doğruladı; dünkü kararında, Gök ile Kılınç’ın telefonlarının bilirkişi tarafından incelenmek üzere uzmana gönderilmesine karar verdi.

Burhan Gök’ün tahliyesi sırasında, Diyarbakır mitingi katılımcılarının onu teşhis ettiğine dair ifadelerinin de dikkate alınmadığı belirtildi.

Ayrıca, sanıklardan İsmail Korkmaz ile Burhan Gök’ün iletişim kurduğu yönündeki delilleri de bir kez daha mahkemeye sunuldu.

Davanın avukatlarından Özgür Erol, ''DEAŞ'a 'sınır geçişi sağlamak' ve ‘sınır kontrolü’ suçlamasıyla suçüstü yakalanan Burhan Gök, ‘kaçma şüphesi yok’ diye tahliye edildi. Sosyal medyada paylaşım yapan bile tutuklanıyorken, Gök hakkında, imza vermek, elektronik kelepçe gibi bir adli kontrol bile uygulanmadı” dedi.

NE OLMUŞTU?

Burhan Gök ve Mustafa Kılınç, yanlarında Türkiye vatandaşı olmayan ve sınırı geçerek kamplara ulaşmak istediği iddia edilen üç kişiyle birlikteyken, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nün IŞİD soruşturması kapsamındaki operasyonunda yakalandı.

İkisi de Gaziantep’teki örgüt mensuplarını, sınırdan geçirerek Suriye’deki kamplara ulaştırmakla suçlandı.

Diyarbakır’daki HDP mitingine yapılan bombalı saldırı sonrası Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, yetkisizlik kararı vererek dosyayı Diyarbakır’a gönderdi. Sevk kararında, “örgütün yoğun faaliyet alanı ve yapılanmasının Gaziantep’te olduğunu” yazdı.

Kararda ayrıca, HDP mitingine yapılan bombalı saldırının faili olan “Cafer” kod adlı Orhan Gönder’in Gaziantep’te yakalandığı ifade edildi.

Burhan Gök de Orhan Gönder ile irtibatı tespit edilince Diyarbakır saldırısı soruşturmasına dahil edildi.

Burhan Gök ve Mustafa Kılınç, bu davada, Orhan Gönder’i Gaziantep’teki kiralık stüdyo daireye yerleştirmekle suçlandı.İddianameye göre, Gönder, Suriye’deki IŞİD kampına geçmeden önce bu evde Kılınç ve Gök tarafından saklandı. Diyarbakır saldırısı iddianamesinde de Kılınç ve Gök’ün “suçüstü” yakalandıkları yer aldı.

Burhan Gök yakalandığında yanında İbrahim El Bakraoui vardı. Gök, El Bakraoui’yi Antep’ten alarak Suriye’deki IŞİD kampına ulaştırmaya çalışmakla suçlandı.

El Bakraoui ise yakalandıktan sonra sınırdışı edildi, Brüksel’e gitti. 22 Mart 2016’da Brüksel’deki Zaventem Havalimanı'nda vücuduna bağlamış olduğu bombayı patlattı. Aynı gün kardeşi Halid El Bakraoui’nin de metrodaki intihar saldırısıyla birlikte Brüksel’de saldırganlar hariç 31 kişi hayatını kaybetti, en az 260 kişi yaralandı.